Хипохондрия: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Xqbot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: ca:Hipocondria
D'ohBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: fa:خودبیمارانگاری
Ред 31: Ред 31:
[[es:Hipocondría]]
[[es:Hipocondría]]
[[et:Hüpohondria]]
[[et:Hüpohondria]]
[[fa:خودبیمارانگاری]]
[[fi:Hypokondria]]
[[fi:Hypokondria]]
[[fr:Hypocondrie]]
[[fr:Hypocondrie]]

Версия от 14:37, 4 септември 2010

Шаблон:Душевна болест Хипохондрия е маниакален страх за собственото здраве у някои хора – най-вече притеснения за наличието на сериозно заболяване. Често се наблюдава дори когато лекар е прегледал страдащия от хипохондрия и го е уверил, че опасенията му са неоснователни или неадекватно пресилени.

Проявления

Хипохондрията се проявява по различни начини. Някои хора имат натрапчиви мисли и физически усещания, които ги карат често да се съветват със семейството си, с приятели и с медицински лица. Други толкова се страхуват от всякакъв намек за наличие на болест, че избягват да търсят лекарска помощ дори за малки проблеми, а понякога се стига дотам да оставят сериозно заболяване да се развие, без да бъде диагностицирано. Също така има хора, които живеят в отчаяние и депресия, убедени че имат застрашаващо живота заболяване и никой лекар не би могъл да им помогне, приемайки болестта като наказание за простъпки в миналото. [1]

Често хипохондрията е съпътствана от други психически разстройства.

Вижте също

Източници

  1. Fallon BA, Qureshi, AI, Laje G, Klein B: Hypochondriasis and its relationship to obsessive-compulsive disorder. Psychiatr Clin North Am 2000; 23:605-616.

Шаблон:Здраве-мъниче