Общ колектор: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Shokoban (беседа | приноси)
мРедакция без резюме
Ред 3: Ред 3:


==Общи сведения==
==Общи сведения==
Схема „Общ колектор“ (известна още като "емитерен повторител") се използва, когато е необходимо голямо входно съпротъвление, малко изходно съпротивление или голям коефициент на усилване по ток.
Схема „Общ колектор“ (известна още като "емитерен повторител") се използва, когато е необходимо голямо входно съпротивление, малко изходно съпротивление или голям коефициент на усилване по ток.
Тази схема има коефициент на усилване по напрежение близък, но по-малък, от едно. Това е така, защото изходното напрежение може да е само част от входното - входното минус напрежението на прехода база-емитер.
Тази схема има коефициент на усилване по напрежение близък, но по-малък, от едно. Това е така, защото изходното напрежение може да е само част от входното - входното минус напрежението на прехода база-емитер.



Версия от 17:52, 15 април 2011

Схема общ колектор

Общ колектор е една от схемите за свързване на биполярните транзистори.

Общи сведения

Схема „Общ колектор“ (известна още като "емитерен повторител") се използва, когато е необходимо голямо входно съпротивление, малко изходно съпротивление или голям коефициент на усилване по ток. Тази схема има коефициент на усилване по напрежение близък, но по-малък, от едно. Това е така, защото изходното напрежение може да е само част от входното - входното минус напрежението на прехода база-емитер.

Тази схема се използва най-често за буферно стъпало.

Предназначение на елементите

Предназначението на елементите в схемата е следното: Cin, Cout - разделителни кондензатори. Използват се за разделяне на постоянно токовата съставка на сигнала идващ за усилване (най-често от предходно усилвателно стъпало) и за недопускане на такава съставна на изхода. R1, R2, RE - резистори, задаващи постояннотоковата работна точка на транзистора (усилвателния елемент).

Параметри на схемата

Входното съпротивление е най-голямо спрямо другите схеми на свързване. Зависи от входното съпротивление на транзистора (четириполюсен параметър с индекс 11), R1, R2 RЕ и коефециента на право предаване за съответния транзистор h21

Изходно съпротивление - минимално. Зависи предимно от вътрешното съпротивление на източника на сигнал и от коефециента на право предаване за съответния транзистор h21.