Химична реакция: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Премахнати редакции на Fadams (б.), към версия на Ket
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
{{Обработка|да се посочат благонадежни в смисъла на [[У:БИ]] и [[У:ПИ]] източници}}
{{Обработка|да се посочат благонадежни в смисъла на [[У:БИ]] и [[У:ПИ]] източници}}


'''Химична реакция''' е явление, при което едни [[вещество||вещества]] се превръщат в други вещества, най-често различни по състав и строеж от изходните. В нея участват градивните частици на веществата — [[атом]]и, [[молекули]] или [[йон]]и. В хода на реакцията частиците (атоми/йони) само се прегрупират. Веществата, които се получават при превръщането, са продукти на реакцията. Реакциите протичат, съпроводени от външни признаци: отделяне на газ, топлина или светлина, образуване на утайка от неразтворимо вещество или промяна на цвета. Условията за протичане на реакцията са: увеличаване на контактната повърхност на реагентите или на енергията им чрез нагряване.
'''Химична реакция''' е явление, при което едни [[вещество||вещества]] се превръщат в други вещества (сложни), най-често различни по състав и строеж от изходните. В нея участват градивните частици на веществата — [[атом]]и, [[молекули]] или [[йон]]и. В хода на реакцията частиците (атоми/йони) само се прегрупират, не се променя и масата на веществата. Веществата, които се получават при превръщането, са продукти на реакцията. Реакциите протичат, съпроводени от външни признаци: отделяне на газ, топлина или светлина, образуване на утайка от неразтворимо вещество или промяна на цвета. Условията за протичане на реакцията са: увеличаване на контактната повърхност на реагентите или на енергията им чрез нагряване.


== Условия за протичане на химична реакция ==
== Условия за протичане на химична реакция ==

Версия от 18:46, 18 януари 2012

Химична реакция е явление, при което едни |вещества се превръщат в други вещества (сложни), най-често различни по състав и строеж от изходните. В нея участват градивните частици на веществата — атоми, молекули или йони. В хода на реакцията частиците (атоми/йони) само се прегрупират, не се променя и масата на веществата. Веществата, които се получават при превръщането, са продукти на реакцията. Реакциите протичат, съпроводени от външни признаци: отделяне на газ, топлина или светлина, образуване на утайка от неразтворимо вещество или промяна на цвета. Условията за протичане на реакцията са: увеличаване на контактната повърхност на реагентите или на енергията им чрез нагряване.

Условия за протичане на химична реакция

1.Протичането на една химична реакция зависи преди всичко от вида на изходните вещества и контакта по между им. Химичните реакции могат да протичат с промяна на цвета на веществата, образуване или разтваряне на утайка, отделяне на газ, отделяне и поглъщане на топлина и светлина.

Хетеролитична реакция

Химична реакция, при която участват йони — електронната двойка е притеглена изцяло към едната частица. Такива са йонообменните реакции, хидролизата, естерификацията.

Видове химични реакции

Аналитични

Една молекула се разпада на няколко части — химично разлагане

2H2O2 → 2H2O + O2

Няколко молекули се свързват в една — химично съединяване

C + O2 → CO2

NH3 + HCl → NH4Cl

Йонообменни

Това са реакции, протичащи между водни разтвори на електролити. Електролитите са вещества с йонна или силно полярна ковалентна химична връзка. Провеждат електричен ток. Електролити са киселини, основи и соли. При йонообменините реакции се осъществява обмен на йони и една реакция протича докрай когато се получава газ, утайка или слаб електролит. Степента на окисление при йонообменните реакции не се променя. Според електролитната дисоциация всички процеси, които могат да се запишат със съкратено йонно уравнение, се наричат неутрализация.

Ca(OH)2 + H2CO3 —> CaCO3↓ + 2H2O

K2S + 2HCl → 2KCl + H2S↑

KOH + HCl → KCl + H2O

Има и такива реакции, които протичат без промяна в степента на окисление, но не са йоннообменни. Те са два типа:

  • реакции, в които едно от изходните вещества е неразтворимо или е оксид;
  • реакции, в които продуктите са разтворими съединения.

Окислително-редукционни

Такива са реакциите, при които се осъществява обмен на електрони. Степента на окисление се променя. Процесът може да бъде разглеждан в две части — процес на отдаване на електрони (окисление) и процес на приемане на електрони (редукция). Атоми или йони, които отдават електрони и степента на окисление се повишава, се наричат редуктори. Атоми или йони, които приемат електрони и степента им на окисление се понижава, се наричат окислители.

2KBr + Cl2 --> 2KCl + Br2

Бромът (Br) е редуктор, а хлорът (Cl) — окислител.

желязо + кислород --> трижелезен четириоксид

Естерификационни

Реакция между алкохол и кислород съдържаща киселина, в резултат на която се образува естер и вода. Този процес е бавен, обратим и молекулен. Например:

C2H5OH + HONO2 ↔ C2H5ONO2 + H2O

Трансформационни

Реакции, при които веществото преминава от един свой изомер в друг.