Blowfish: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 23 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q815853.
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Blowfish''' (от англ. ''издуваща се риба'') е кодиращ алгоритъм с ''променлива'' дължина на [[Ключ (криптография)|ключ]]а до 448 [[бит]]а. Един от най-бързо шифриращи блокове алгоритми. Състои се от сложно преработване на ключа (така прави ключа труден за атаки по речник). Създаден е като свободен за използване, без патенти или други ограничения. Губи популярност след стандартизирането на [[AES|АЕС]].
'''Blowfish''' (от англ. ''издуваща се риба'') е кодиращ алгоритъм с ''променлива'' дължина на [[Ключ (криптография)|ключ]]а до 448 [[бит]]а. Един от най-бързо шифриращи блокове алгоритми. Състои се от сложно преработване на ключа (така прави ключа труден за атаки по речник). Създаден е като свободен за използване, без патенти или други ограничения. Губи популярност след стандартизирането на [[AES|АЕS]].


[[Категория:Компютърна сигурност]]
[[Категория:Компютърна сигурност]]

Версия от 15:37, 8 юли 2013

Blowfish (от англ. издуваща се риба) е кодиращ алгоритъм с променлива дължина на ключа до 448 бита. Един от най-бързо шифриращи блокове алгоритми. Състои се от сложно преработване на ключа (така прави ключа труден за атаки по речник). Създаден е като свободен за използване, без патенти или други ограничения. Губи популярност след стандартизирането на АЕS.