Намаз: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Намаз''' на арабски означава молитва.
Намаз на арабски означава молитва.Тя е една от стълбовете на исляма фарзове (задължения) на мюсюлманина.Пет кратна е.Всевишния Аллах казва, че първото нещо за което ще търси сметка на хората, когато отидът в ахирета е дали са правили намаз, защото това е единственото нещо което ги отличава от немюсюлманите.Всяка една молитва трябва да бъде извършена на време.За мъжете е най-добре да я изпълнят в джамия докато за жените не е задължително.Всяка една молитва се състои от рекяти (части) които са в различен брой за различните молитви.Рекятите биват фарз рекят (задължителен) и сунна рекят (не е задължителен той е правен от пророка допълнително).[[Категория:Категория]]
Тя е една от стълбовете на исляма - фарзове (задължения) на мюсюлманина. Петкратна е. Аллах казва, че първото нещо, за което ще търси сметка на хората, когато отидът в ахирета е дали са правили намаз, защото това е единственото нещо, което ги отличава от немюсюлманите. Всяка една молитва трябва да бъде извършена навреме. За мъжете е най-добре да я изпълнят в джамия, докато за жените не е задължително. Всяка една молитва се състои от рекяти (части), които са в различен брой за различните молитви.Рекятите биват фарз рекят (задължителен) и сунна рекят (не е задължителен той е правен от пророка допълнително).

[[Категория:Ислям]]

Версия от 17:37, 25 ноември 2006

Намаз на арабски означава молитва. Тя е една от стълбовете на исляма - фарзове (задължения) на мюсюлманина. Петкратна е. Аллах казва, че първото нещо, за което ще търси сметка на хората, когато отидът в ахирета е дали са правили намаз, защото това е единственото нещо, което ги отличава от немюсюлманите. Всяка една молитва трябва да бъде извършена навреме. За мъжете е най-добре да я изпълнят в джамия, докато за жените не е задължително. Всяка една молитва се състои от рекяти (части), които са в различен брой за различните молитви.Рекятите биват фарз рекят (задължителен) и сунна рекят (не е задължителен той е правен от пророка допълнително).