Гайка: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
[[File:M4 Inbusschraube focusstacked.jpg|thumb|right|Гайка, навита върху [[винт]]]]
[[File:M4 Inbusschraube focusstacked.jpg|thumb|right|Гайка, навита върху [[винт]]]]
'''Гайката''' е вид крепежен елемент с отвор, в който има вътрешна резба. Гайките винаги се използват като едно цяло с [[болт]]ове или [[шпилка|шпилки]] за закрепване (притягане) на две или повече части заедно. Заедно с шпилката или винта образуват винтово съединение.

Гайката е вид крепежен елемент с отвор, в който има вътрешна резба. Гайките винаги се използват като едно цяло с [[болт]]ове или [[шпилка|шпилки]] за закрепване (притягане) на две или повече части заедно. Заедно с шпилката или винта образуват винтово съединение.


Най-често използваната форма на гайката е шестогранната. Има и голяма гама от конструкции, използвани в [[промишленост]]та.
Най-често използваната форма на гайката е шестогранната. Има и голяма гама от конструкции, използвани в [[промишленост]]та.

Версия от 12:31, 17 февруари 2017

Гайка, навита върху винт

Гайката е вид крепежен елемент с отвор, в който има вътрешна резба. Гайките винаги се използват като едно цяло с болтове или шпилки за закрепване (притягане) на две или повече части заедно. Заедно с шпилката или винта образуват винтово съединение.

Най-често използваната форма на гайката е шестогранната. Има и голяма гама от конструкции, използвани в промишлеността.

Видове

Отляво надясно:Перчата, шестогранна, с фланец и за заварка чрез релефна заварка.
Отляво надясно: Разцепена, квадратна, дърводелска за забиване в дърво, глуха (капковидна) гайка, с полимерен пръстен за осигуряване и коронна гайка.
Шестогранни гайки.
Name Image Description
Глуха гайка (Капковидна гайка)
Гайка втулка
Гайка с прорези
Свързваща гайка за свързване на два винта
Напречен щифт за дърводелско съединение
Фланцова гайка (гайка с шайба)
Дърводелска гайка за навиване в дърво
Втулкова гайка с подходящ винт
Разрязана гайка
Гайка втулка, муфа за свързване
Квадратна гайка
Staked/welded nut (for plastic)
Гайка за запресоване
Дърводелска за забиване в дърво
Гайка за заварка
Перчата гайка
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Nut (hardware) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​