Магда Карина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Магда Карина
Magda Karina
мексиканска актриса
Други именаМагда Карина Ансира
РоденаМагдалена Карина Таламантес Дескалсо
27 юли 1966 г. (57 г.)
Националност Мексико
Активностот 1982 г.
РодителиКарина Дупрес
БлизкиМагда Гусман (баба)
Хулиан Дупрес (дядо)
Карлос Ансира (доведен баща)
ДецаКрис Паскал
Катиян Паскал
Уебсайт

Магда Карина (на испански: Magda Karina) е мексиканска актриса.[1][2]

Биография и кариера[редактиране | редактиране на кода]

Магдалена Карина Таламантес Дескалсо е родена на 27 юли 1966 г. в град Мексико. Дъщеря е на актрисата и режисьор Карина Дупрес (Карина Дескалсо) и внучка на актрисата Магда Гусман и театралния режисьор Хулиан Дупрес (Емануел Дескалсо) и майка на актьора Крис Паскал и Катиян Паскал. Магда Карина е доведена дъщеря на актьора Карлос Ансира.

Магда Карина започва своята актьорска кариера още в детските си години, като дебютира в пиесата Малкият оловен войник, режисирана и адаптирана от нейната майка Карина Дупрес, в която участие взема и дебютантът Демян Бичир. През 1982 г. дебютира в телевизията, вземайки участие в теленовелата Остави ме да живея. По-късно взема участие в теленовелите Амалия Батиста, Гуадалупе (където отново си партнира с Демян Бичир) и Белези на душата.

През 1986 г. получава признание с участието си в теленовелата Свърталище на вълци, в която изиграва ролята на Лусеро Еспехел.

Следващите теленовели, които ѝ носят популярност, са Дивата Роза, режисирана от Беатрис Шеридан, Два живота, Замъглено стъкло (част от актьорския състав са нейните майка и баба, но ролите им не са свързани), Ничия любов и Валерия и Максимилиано. За известно време се оттегля от теленовелите, докато Ернесто Алонсо ѝ предлага да изиграе ролята на Брихида Алмонте в историческата поредица Запален факел от 1996 г. На следващата година участва в теленовелата Ничии деца.

Магда Карина има роли и в театъра - в постановките Ах, Соледад! от Юджийн О'Нийл, където отново си партнира с Демян Бичир, Престъпление и наказание, Къщата на Бернарда Алба и Ла Дуда, в която участие взема Магда Гусман, режисирана от Карина Дупрес.

През 1998 г. изпълнява първата си звездна и главна отрицателна роля в теленовелата Страстно зло, продуцирана от Лусеро Суарес.

В продължение на седем години се отдалечава от телевизионната си кариера, до 2005 г., когато взема специално участие в теленовелата Пробуждане, режисирана от Моника Мигел и продуцирана от Карла Естрада, в която играе ролята на своята баба Магда Гусман на млади години - Сара де Овиедо. През 2009 г. е гост-звезда в теленовелата Моят грях, продуцирана от Хуан Осорио.

През 2010 г. изиграва следващата си отрицателна роля в теленовелата Когато се влюбиш, режисирана от Карина Дупрес и Лили Гарса и продуцирана от Карлос Морено.

През 2018-2019 г. участва в теленовелата Да обичам без закон, режисирана от Салвадор Гарсини и Алехандро Гамбоа и продуцирана от Хосе Алберто Кастро.

През 2020 г. участва в теленовелата Подарен живот, режисирана от Серхио Катаньо и Рубен Нелиньо Аксота и продуцирана от Лусеро Суарес.

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Теленовели[редактиране | редактиране на кода]

Сериали[редактиране | редактиране на кода]

  • Como dice el dicho (2012-2017)
  • Розата на Гуадалупе (2011-2017) .... Росалба / Аурора / Мирта / Соледад (4 епизода)
  • Жена, случаи от реалния живот (1994-1996) (2 епизода)

Театър[редактиране | редактиране на кода]

  • Ла Дуда
  • Къщата на Бернарда Алба (1986)
  • Престъпление и наказание (1982)
  • Ай, Соледад! (1980)
  • Малкият оловен войник

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Biografia de Magda Karina // Novelas y series. Univisión. Посетен на 30 de maio de 2014. (на испански)
  2. Magda Karina, atriz mexicana // Esmas.com. Архивиран от оригинала на 2016-03-03. Посетен на 30 de maio de 2014. (на испански)