Адриан де Гроот

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Адриан де Гроот
Adriaan de Groot
Информация
Държава Флаг на Нидерландия Нидерландия
Роден 26 октомври 1914
Велсен, Холандия
Починал 14 август 2006
Ширмониког, Холандия

Адриан Дингеман де Гроот (на нидерландски: Adrianus Dingeman (Adriaan) de Groot) е холандски шах майстор и психолог, който извършва някои от най-известните шах експерименти на всички времена през 40-те до 1960 г. През 1946 той пише своята дисертация Het denken van den schaker, която е преведена на английски език през 1965 г. и публикувано под името "Мислене и избор в шаха".

Изследванията включват участници от всички категории на шаха, от аматьори до майстори. Те проучват въпроса за когнитивните изисквания и мисловните процеси, включени в движението на шахматните фигури. От участниците обикновено се изисква да решат правилно даден проблем в шаха под супервизията на експериментатора и да изказват мислите си на глас, за да могат да бъдат записани.

Де Гроот открива, че много от това, което е важно в избирането на ход се появява в първите няколко секунди на преместване на нова позиция. Отбелязани са четири стадия в задачата за избиране на следващ ход. Първия стадии е 'фаза на ориентацията', в която субекта оценява ситуацията и определя основната идея на това какво да прави след хода. Вторият стадий е 'фаза на проучване', която е проявена чрез вглеждане в някои части на игралното дърво. Третия стадий или 'фаза на изследване' води до избирането от субекта на предполагаемо най-добрия ход. Накрая в четвъртата стадий, 'фаза на доказателството', се вижда потвърждението от субекта, че неговите/нейните резултати от изследването са валидни.

Публикации[редактиране | редактиране на кода]

  • Thought and choice in chess (1965).
  • Saint Nicholas, A psychoanalytic study of his history and myth (1965).
  • Methodology. Foundations of inference and research in the behavioral sciences (1969).
  • Perception and memory in chess: Heuristics of the professional eye (1996; with Fernand Gobet and Riekent Jongman).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Портал В Портал Психология можете да намерите още много страници свързани с темата психология.