Алвин Уайт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Алвин Уайт
астронавт на USAF
Информация
Роден9 декември 1918 г.
Бъркли, Калифорния, САЩ
Починал29 април 2006 г. (87 г.)
Тусон, Аризона, САЩ
Националностамериканец
Друга професиятест пилот
Престой в космосаняма
Селекция1958 USAF Man In Space Soonest group
Мисииняма
Емблема на мисиятаняма
Алвин Уайт в Общомедия

Алвин Суагър Уайт (на английски: Alvin Swauger White е американски тест пилот и инженер, включен в първата селекция за кандидат-астронавти.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Алвин Уайт е роден на 9 декември 1918 г. в Бъркли, Калифорния. През 1936 г. завършва колежа „Дейвис“ в родния си град. По време на Втората световна война той е боен пилот в 355-а бойна група на USAF. Лети на изтребител P-51 Mustang. След войната завършва Калифорнийския университет с бакалавърска степен по инженерна механика. Започва работа като тест пилот в North American Aviation.

В Селекцията 1958 USAF Man In Space Soonest group[редактиране | редактиране на кода]

Като старши инженер и тест пилот на Норт Американ, Алвин Уайт е включен в селекцията за астронавти на USAF, т. нар. „1958 USAF Man In Space Soonest group“. Не взема участие в експерименталната програма X-15, поради съкращаване на квотата за брой пилоти на North American Aviation.

На 8 юни 1966 г. като по чудо не загива по време на полет с реактивния бомбардировач XB-70 Валкирия. По време на този полет загива неговия колега Джо Уокър. По време на своята почти 60-годишна кариера, Алвин Уайт има повече от 8500 полетни часа на 125 различни типа самолети.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

От 1994 г. Алвин Уайт е приет в Аерокосмическата зала на славата.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]