Колеж

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Колежът (на английски: college) е вид учебно заведение, което най-често дава висше или средно образование. В някои страни обаче това може да означава училище с по-ниска степен на образование или дори детска градина.

От друга страна, двата най-стари университета във ВеликобританияКеймбриджкият и Оксфордският - са се оформили исторически около самостоятелни, тогава религиозни колежи, които продължават и до днес да бъдат отделни административни единици в състава на университетите.

В България[редактиране | edit source]

Колежът е училище в системата на висшето или професионалното образование.

Като висше училище колежът провежда 3-годишно обучение и дава образователно-квалификационна степен "професионален бакалавър". При определени условия могат да обучават студенти и за степен магистър.

В професионалните колежи се приемат лица със завършено средно образование. Колежите провеждат обучение със срок до 2 години и дават четвърта степен на професионална квалификация.

От гледна точка на нормативната уредба колежите от първия вид работят по Закона за висшето образование, а професионалните колежи - по Закона за народната просвета и Закона за професионално образование и обучение.

Изключение прави запазеното традиционно име на средното училище Американски колеж в София.