Алексей Смирнов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Алексей Смирнов
Алексей Смирнов
съветски актьор
Роден
Данилов, Ярославска Губерния, РСФСР
Починал
7 май 1979 г. (59 г.)
ПогребанСанкт Петербург, Русия

Актьорска кариера
Активност1946-1979
Семейство

Уебсайт
Алексей Смирнов в Общомедия

Алексей Макарович Смирнов е съветски и руски актьор. Най-известната му роля е на Феди във филма "Операция Ы".

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Алексей Смирнов е роден на 28 февруари 1920 г. в град Данилов, Ярославска губерния, в семейството на Макар Степанович и Анна Ивановна Смирнови.

През 1940 г. завършва театралното студио към Ленинградския държавен театър за музикална комедия.

По време на съветско-германската война той е в действащата армия, служи във военното разузнаване, многократно отива в тила на врага. Кавалер на два ордена на Славата. Смирнов не е предопределен да завърши войната в Берлин: по време на една от битките той е тежко контузен от експлозия на снаряд и след лечение в болницата - демобилизиран. Тежко сътресение довежда до факта, че той не може да има деца. Най-близкият човек на актьора остава майка му - Анна Ивановна Смирнова (починала през 1981 г., погребана до сина си). До 1946 г. е вариететен, през 1946–1952 г. е актьор на Ленинградския държавен театър за музикална комедия, а през 1952–1961 г. е артист на „Лендержестрад“.

От 1961 г. е актьор във филмовото студио „Ленфилм“. Общо Алексий Смирнов има повече от седемдесет филма в списъка с творбите си.

През 1979 г. актьорът попада в болница с инфаркт. На 7 май, в деня на изписването си, той почина, след като научава за смъртта на своя приятел Леонид Биков. Алексий Макарович иска да благодари на лекарите. Първият му тост е за неговия най-добър приятел и известен режисьор Леонид Биков. Някой каза объркано: „Не знаеш ли - Биков умря...“. Смирнов мълчаливо напусна залата. Когато след минута лекарите отиват в стаята на актьора, Алексей Макарович вече лежи бездиханен. Според други източници тази легенда за смъртта на актьора е близо до истината, но не е съвсем точна. Алексей Смирнов отива в болница, вече знаейки за смъртта на Биков (Леонид Биков умира на 11 април), а смъртта на неговия приятел е една от причините за влошаването на здравето на Смирнов. „В деня, когато беше изписан от болницата, 7 май, Смирнов реши да благодари на лекарите с малък празник. Към тоста за Деня на победата някой добави: „Когато гледам „На бой отиват само старците“, винаги плача...“ Това напомни на Смирнов за смъртта на неговия приятел, Алексий Макарович се намръщи и отиде в отделението. Когато лекарят отиде да види как се чувства, актьорът вече беше мъртъв. Погребан е на Южното гробище в Санкт Петербург (3-ти Рябински участък, 21-ви ред, 9-ти гроб).

Избрана филмография[редактиране | редактиране на кода]

Година Заглавие на български Оригинално заглавие Роля Режисьор Бележки
1959 Да нямаш 100 рубли... Не имей 100 рублей... шофьорът на камион
1961 Необикновен рейс Полосатый рейс Книш
1962 Делови люде Деловые люди Бил
1964 Добре дошли, или Вход за външни лица – забранен Добро пожаловать, или Посторонним вход воспрещен пазач на пионерския лагер
1965 Операция „Ы“ и други приключения на Шурик Операция „Ы“ и другие приключения Шурика Федя
1968 Седем старци и едно момиче Семь стариков и одна девушка старец Маслеников
1973 На бой отиват само старците В бой идут одни старики Макарич
1977 Тези невероятни музиканти или новите съновидения на Шурик Эти невероятные музыканты, или Новые сновидения Шурика епизодична

Бележки[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]