Амрит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Финикийският храм в Амрит

Амрит е древен град намиращ се на днешното сирийско Средиземноморско крайбрежие. От него са се запазили развалини и останки от древен финикийски храм с площадка около него.

Градът е основан от аморейците (аморитите), номадски народ, но е финикийски както и храма. Създаването му се датира някъде около 3000 г. пр.н.е., като създателите му идват от изток - от Месопотамия. Угарит и Мари също са възникнали по аналогичен начин - от западните семити.

Древният град и храм се е намирал в северната част на Ханаан.

След завладяването му от Александър Велики, градът е преименуван на Марафон, което е античното му елинистично име от времето на Селевкидите. Античният финикийски храм в Амрит е уникален. Археологическите разкопки на останките издават различни цивилизационни културни влияния - древногръцко, персийско и египетско. На къмъкът на двете царски гробници, останките от които са се запазили до днес, са издялани сфинксове.

През средновековието в близост до днешния Тартус и древния Амрит и античен Марафон, е издигната една от най-внушителните тамплиерски крепости - Маркаб, уникална защото стените ѝ са изградени от черен базалт с бял цимент.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]