Ангела Стахова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ангела Стахова
Angela Stachowa
горнолужишка писателка и политик
Родена
Ангела Мерчинк
Починала
29 март 2022 г. (73 г.)

Националност ГДР
 Германия
Работилаписател, политик
Литература
Период1975 – 2002
Жанроведрама, детска литература
Направлениесоциалистически реализъм
Политика
ПартияГЕСП
Убеждениялеви
Бундестаг
депутат20 декември 1990 г. – 10 ноември 1994 г.
Семейство
БащаЮрий Мерчинк

Ангела Стахова (на горнолужишки: Angela Stachowa) е горнолужишка депутатка в германския Бундестаг и писателка на произведения в жанра драма и детска литература. Пише произведенията си на немски и горнолужишки език.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Ангела Стахова, с рожд. име Ангела Мерчинк, е родена на 16 август 1948 г. в Прага, Чехословакия, в семейството на серболушкия писател, журналист и общественик Юрий Мерчинк. През 1967 г. получава бакалавърска степен. В периода 1967 – 1969 г. е доброволец в редакция на горнолужишкия вестник „Serbske Nowiny“. После постъпва в Техническия университет в Дрезден, който завършва през 1972 г. със специалност инженер по електротехника и електроника.

След дипломирането си, в периода 1973 – 1976 г. работи като младши научен сътрудник в административния отдел на университета „Карл Маркс“ в Лайпциг. От 1976 г. започва да се занимава със свободна литературна дейност, като пише публицистика в различни сърболужишки и немски периодични издания.

От 1972 до 1989 г. е член на Германската единна социалистическа партия. Била е депутат от Ландстага на Саксония. От 20 декември 1990 г. до 10 ноември 1994 г. е депутат в германския Бундестаг от Саксония в листата на Партията на демократичния социализъм, но по време на мандата става независим депутат. След обединението на Германия се премества в Берлин.

Първата ѝ повест е публикувана през 1974 г. на горнолужишки език. Първият ѝ сборник с разкази „Stunde zwischen Hund & Katz“ (Час между куче и котка) е издаден през 1975 г.

За литературното си творчество е отличена с литературната награда на сърболушката културно-обществената организация „Домовина“. Удостоена е с литературната награда на град Лайпциг и със златен медал „Йохан Готфрид Хердер“.

Ангела Стахова живее със семейството си в Лайпциг.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

  • Stunde zwischen Hund & Katz (1975) – сборник с разкази
  • Geschichten für Majka (1978) – сборник с разкази
  • Annalinde und das Feuermännchen (1981)
  • Kleine Verführung (1982)
  • Acht Tage Abschied (1987)
  • Słónčna róža Marhata (1996)
  • Lilow a knjez Handrik (1997)
  • Jank ze žołtym kłobukom (2000)
  • Vineta (2002)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Стахова, Ангела“ и страницата „Angela Stachowa“ в Уикипедия на руски и немски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.