Антарктически полуостров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Карта на Антарктическия полуостров

Антарктическият полуостров е сред най-големите полуострови в най-северната част на континента Антарктида и на света.

Най-северната точка на полуострова и континента е с координати 63°13′ ю. ш. 57°18′ з. д. / 63.216667° ю. ш. 57.3° з. д.. Има площ от 522 000 км2, 80% от която е покрита с лед.

Открит е от британеца Едуард Брансфийлд през януари 1820 година[1]. Дълго време е наричан Земя Греъм (1825) в чест на Джеймс Греъм (първия лорд на Британското адмиралтейство) и Земя Палмър в чест на американския тюленоловец Натаниъл Палмър. След 1964 г. по споразумение между Великобритания и Съединените щати тези имена остават съответно за северната (тясна) и южната (широка) части на полуострова, разделени условно от 69-ия паралел.

Полуостровът има планински релеф и е опасан с хребети, чиято средна надморска височина е около 2800 м. Най-високата точка е връх Джексън (4196 м).

На запад от Антарктическия полуостров се намира най-големият остров по антарктическото крайбрежие Земя Александър.

На полуострова климатът е най-мекият в цяла Антарктида. В северната част има ограничена популация на цветни растения от видовете Deschampsia antarctica и Colobanthus quitensis. Поради глобалното затопляне температурата се е повишила с 2,5 °C за втората половина на XX век. Последица от това е топенето на ледниците, например на ледника Ларсън през 2002 г.

Към полуострова териториални претенции предявяват Великобритания, Аржентина и Чили.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]