Апалачи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Апалачите в Северна Каролина

Най-големите американски планини са Скалистите на запад и Апалачите на изток. Всяко лято много туристи от САЩ и чужбина се насочват към Апалачите. Те са превъзходно място за ваканция и разнообразна почивка сред прекрасна природа и чист въздух.

Апалачите са най-старата планинска верига в Северна Америка. Тя се простира на север от Ню Фаундленд в Канада до щата Алабама в САЩ на юг. Дълга е 1900 километра. Съставена е от по-малки планини, вериги и планински долини. Известни са Гранд Смоуки маунтинс, които се простират от щата Тенеси до щата Северна Каролина. Гръбнакът на планинската система на Апалачите са Големите сини планини. Техните върхове са най-високите в източната част на САЩ и по американското крайбрежие на Атлантическия океан. Най-висок сред тях е връх Митчъл. Името на Апалачите произхожда от езика на индианските племена, населявали в миналото тази планинска верига.

Испанците първи използвали в литературата това име през XVI век. Тогава пътешественикът Ернандо де Сото взел названието от индианското племе апалачи, обитаващо северната част на днешния щат Флорида. Първите заселници в долините и по склоновете на Апалачите сечали горите за дървен материал. Те се опитвали да прокарват пътища в трудно проходимата планинска верига. Постепенно обаче хората се справили с трудностите и построили пътища и железопътни линии.

Днес в долините на Апалачите и по хълмовете в тяхното подножие са пръснати много ферми и овощни градини. Там се развива различен бизнес, производство на хартия, текстил и други. На север фермерите садят картофи, пшеница. Силно е развито и скотовъдството. А в долините растат ябълковите плантации. На юг фермерите садят царевица, тютюн и развиват птицевъдството. По-голямата част от Апалачите са покрити с големи широколистни гори от канадски дъб, клен и обикновен дъб. Особено красиви са тези дървесни видове през есента, когато започнат да се променят цветовете на листата им. Мебелните предприятия в щата Северна Каролина произвеждат красиви и функционални мебели от дървения материал, добит в горите на Апалачите.

Тази голяма планинска верига е богата на находища от въглища. Във въгледобива намират работа хиляди миньори. По планинските склонове се добива също желязна руда, има кариери за камъни за строеж и дори петролни находища. Планинските реки и потоци се използват за производство на електроенергия, захранваща районите около планинската верига.

Безспорен лидер сред водещите отрасли на местната икономика е туризмът. Реките, езерата и парковете в Апалачите откриват големи възможности за почивка и възстановяване. През зимата в планината пада доста сняг и скиори от различни щати на САЩ се тълпят да се пързалят по белите писти. Най-много обаче Апалачите се посещават през лятото. Парковете, планинските маршрути и малките пътеки са любимо място на американските туристи. И не само на тях. Запалени туристи от различни страни с голямо удоволствие кръстосват планината, ловят риба, практикуват рафтинг, разхождат се с балони и малки самолети в небето над Апалачите.

Голяма е славата на така наречената Природна пътека на Апалачите, която всъщност преминава от юг на север през най-красивите и най-живописни местности на дългата планинска верига. Движещите си по този маршрут туристи срещат ферми, впечатляващи дървесни видове, клокочещи бързи потоци. Местните жители на Апалачите са много естествени и мили хора. Те предлагат да им гостувате вкъщи, за се храните с тях, да опознаете техния бит и мислене.

Мнозина от екскурзиантите идват в Апалачите, за да изкачат връх Митчъл в създадения през 1915 г. национален парк на името на д-р Митчъл. Д-р Митчъл бил учен, изпратен от федералните власти да определи къде точно да бъде създаден паркът. За нещастие при една от обиколките си в планината паднал от пропаст и починал. Паметник в парка дава заслуженото на американския учен естественик, на чието дело сега се радват милиони любители на планинската природа.