Аристон (театър)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Театър „Аристон“
МястоСанремо, Италия
СтранаИталия
Основаване1963 г.
АдресБулевард „Джакомо Матеоти“ 212, 18038 Санремо (провинция Империя)
Сайтwww.aristonsanremo.com
Карта
Театър „Аристон“ в Общомедия

„А̀ристон“ (от гръцки άριστος, отличен, най-добър, превъзходен) е театър в град Санремо, Италия, известен най-вече с провеждането в него от много години насам на музикалния фестивал „Санремо“.

История[редактиране | редактиране на кода]

През петдесетте години на миналия век Аристиде Вакино решава да закупи терена, на който да бъде построен театърът, и след около десет години работа по него през 1963 година се ражда театърът „Аристон“ – една огромна и величествена постройка със смайващата си технология, по която е построен за онези години.

Театърът става известен предимно покрай музикалния фестивал „Санремо“, който се провежда от 1977 година насам в него (преди се е провеждал в една от залите на казиното на града). Единствено през 1990 година по повод 40-о си издание прави изключение и се провежда в театър „Палафиори“ с цел повече вместимост на зрителите.

Освен музикалния фестивал, в Аристон ежегодно се присъждат музикалната награда „Тенко“ и наградата за телевизионна режисура, позната още като „Oscar Tv“. През 2008 и 2009 година от него се излъчват на живо първите две издания на телевизионното шоу „Ti lascio una canzone“ (Оставям ти една песен).

Свързани статии[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Teatro Ariston в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​