Атлас по анатомия на човека на Синелников

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Атлас по анатомия на човека
Атлас анатомии человека профессора Синельникова
АвторР. Д. Синелников,
Я. Д. Синелников,
А. Я. Синелников
Първо издание1938 – 1942 г.
СССР
ИздателствоДържавно медицинско издателство
Оригинален езикруски (преводи на български, арабски, испански, английски, чешки)
Видатлас по нормална анатомия на човека

Издателство в БългарияСофтпрес

„Атлас по анатомия на човека“ (на руски – „Атлас анатомии человека профессора Синельникова“) е многотомно издание, посветено на нормалната анатомия на човека. Атласът съчетава в себе си едновременно атлас и учебник по анатомия и се счита за класически, като дълго време е основно учебно пособие по анатомия за студентите по медицина и стоматология в пространството на СССР и Източна Европа. Преведен е на английски, испански, арабски, чешки, през 2010 г. излиза и българският му превод под научната редакция на чл.-кор. проф. д-р Владимир Овчаров.

История[редактиране | редактиране на кода]

Атласът е създаден след постановление на Съвета на народните комисари на СССР от 1 декември 1937 г. като бъдещо учебно пособие за студентите по медицина и стоматология в Съюза, което да събере натрупаните в областта знания в удобна за усвояване форма. Първото издание е посветено в памет на починалия проф. Вл. Воробьов – дълги години завеждащ катедрата по анатомия на човека в Харковския медицински институт, работил и в България и създател на Катедрата по анатомия, хистология и ембриология към МУ София. С написването на учебника се заема неговият ученик проф. Рафаил Давидович Синелников. Първото издание излиза през 1938 – 1942 г. под печата на Държавното медицинско издателство в Москва и Ленинград. Впоследствие претърпява неколкократни преиздавания, през които бива допълван и усъвършенстван.

  • Второ издание (1952 – 1958) в 2 тома;
  • Трето издание (1963) в 3 тома;
  • Четвърто издание (1979) в 3 тома;
  • Пето издание (1992) в 4 тома;
  • Шесто издание (1996) в 4 томах;
  • Седмо издание (2007 – 2010) в 4 тома;
  • Осмо издание (2019) в 4 тома.

След смъртта на проф. Р. Д. Синелников, редакцията на Атласа поема неговият син проф. Яков Рафаилович Синелников, а седмото и осмото издание са под редакцията на внука му проф. Александър Яковлевич Синелников.