Бенгалски тигър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бенгалски тигър
Природозащитен статут
EN
Застрашен[1]
Класификация
клон:Holozoa
царство:Животни (Animalia)
клон:Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Хищници (Carnivora)
семейство:Коткови (Felidae)
род:Пантери (Panthera)
вид:Тигър (P. tigris)
подвид:Бенгалски тигър (P. t. tigris)
Научно наименование
Linnaeus, 1758
Разпространение
Бенгалски тигър в Общомедия
[ редактиране ]

Бенгалският (Индийски) тигър (Panthera tigris tigris) е подвид на тигъра, разпространен в по-голяма част от територията на Индия, Бангладеш, а също така и в съседните им страни (Бирма и Непал).

Природозащитен статус[редактиране | редактиране на кода]

В началото на ХХ век в Индия е имало около 40 000 тигри, а в началото на 70-те години те са били по-малко от 1800. В резултат на безогледното им избиване броят им е намалял застрашително. През 1972 г. започна т.нар. операция „ТИГЪР“, която има за цел да спаси тигрите в Югоизточна Азия. Към началото на XXI век в Индия има 22 резервата за тигри. Въпреки че по този начин се защитава една четвърт от общия брой тигри в Индия, успехът е добър. Сега популацията на този подвид е най-голяма: тя съставлява от 3200 до 4700 индивида. Това обаче е официалната информация на индийските власти, които завишават броя на тигрите, за да отчетат по-добри резултати.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Бенгалският тигър е много силен хищник и може да надвие животно което е два пъти по-голямо от него. Заедно с опашката е дълъг до 3 m (дължина на тялото 2,3 – 2,7 m) и тежи 190 – 260 кг. Женските са по-дребни с дължина на тялото от 2 до 2,3 m и с тегло от 100 до 170 кг. Той е активен денем и нощем, храни се с глигани, маймуни, биволи, елени и други. На ден може да яде по 40 кг месо.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Убива малки жертви след захапване зад врата, а големите с ухапване за гърлото.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Размножаването става обичайно през пролетта, мъжкият прекарва от 20 до 80 дни с женската, а тя е готова да забременее от 3 до 7 дни в този период. След оплождането мъжкият се заема с ежедневното си занимание да маркира и брани територията си, като не участва в отглеждането на малките. Женската ражда след около 3 – 4 месеца бременност, малките са от 2 до 4 на брой и са сляпородени. На 8-а седмица могат да последват майка си. Стават самостоятелни на около година и половина и съзряват полово на 3 – 4 години.

Разпространение и местообитание[редактиране | редактиране на кода]

Среща се в тропически гори, блатисти местности и пасища в Бангладеш, Индия, Непал и Бирма.

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

Бенгалски тигър

Мъжките покриват територия от 30 до 105 km², като по площ това пространство се равнява на териториите на няколко женски. Застрашен вид, има около 4000 тигри на свобода, живеят 15 години. Бенгалският тигър е един от националните символи на Бангладеш.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Panthera tigris tigris (Linnaeus, 1758). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 23 декември 2021 г. (на английски)