Битка при Братислава

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Битка при Братислава
Унгарско завладяване на Панония
Информация
Период4 юли 907
МястоБратислава
Битка при Братислава в Общомедия

Битката при Братислава (или Пресбург) включва 3 битки при Брезалауспурк (днес Братислава, Словакия) на 4 – 5 юли и 9 август 907 година. Баварският маркграф е победен от маджарите.

Битка[редактиране | редактиране на кода]

Маркграф Луитполд Баварски събира армия и се опитва да спечели решителна победа над маджарите, които са унищожили славянската държава Великоморавия и застрашават други държави в региона. Баварската армия е разделена на 3 бойни групи. Те са победени при замъка Братислава, а голяма част от армията на Луитполд е унищожена. В баварските жертви влизат маркграфът, 3 епископи и 19 барони.

Последици[редактиране | редактиране на кода]

След това унгарските племена са свободни да ограбват цялата област Остмарк и остатъка от Великоморавия. Унгарската опасност е спряна през 955 година, когато Отон I печели решителна победа в битката при Лех, която донася стабилност за германските земи.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Battle of Bratislava в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​