Битка при Братислава

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Битката при Братислава или Пресбург се отнася за три успешни битки при Брезалауспурк (днес Братислава в Словакия) на 4-5 юли и 9 август 907 година. Баварският маркграф е победен от маджарите.

Битката[редактиране | edit source]

Маркграф Луитполд Баварски създава армия и се опитва да спечели решителна победа над маджарите, които са унищожили славянската държава Великоморавия и застрашават други държави в региона. Баварската армия е разделена на три бойни групи. Те са победени при замъка Братислава, а голяма част от армията на Луитполд е унищожена. В баварските жертви се включват маркграфа, трима епископи и 19 барона.

Последици[редактиране | edit source]

След това унгарските племена са свободни да ограбят цялата Остмарк и остатъка от Великоморавия. Унгарската опасност е спряна през 955 година, когато Отон I печели решителна победа в битката при Лех, която донася вътрешна стабилност в германските земи.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Battle of Bratislava“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.