Виктор Стънкулеску

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Виктор Атанасие Стънкулеску
Victor Atanasie Stănculescu
румънски министър на отбраната

Роден
Починал
19 юни 2016 г. (88 г.)
Научна дейност
ОбластВоенно дело
Виктор Атанасие Стънкулеску в Общомедия

Виктор Стънкулеску е румънски военен и държавен деятел, министър на отбраната на Румъния (1990 – 1991).

Завършва военно артилерийско училище в Сибиу и артилерийския факултет на военната академия в Букурещ, след което защитава аспирантура в Института по икономика и планиране.

Заместник-началник на Генералния щаб на румънската армия и началник на управлението по организация, мобилизация, планиране и повишаване квалификацията на Генералния щаб. Началник на икономическия департамент на министерството на отбраната на СРР.

Фактически ръководител на военния трибунал издал смъртните присъди на Николае Чаушеску и Елена Чаушеску, с които приключват промените в страните от Централна и Източна Европа. Полковник Бурлан твърди, че при екзекуцията генерал Виктор Стънкулеску окуражава войниците от наказателния взвод с думите:

Хич да не ви е жал, имат два милиарда леи в банковите сметки!

След екзекуцията веднага е прекратена политиката на строги икономии.

През 1999 г. е осъден от Върховния съд на Румъния на 15 години лишаване от свобода заради използването на оръжие срещу демонстрантите в Тимишоара през декември 1989 г. По самопризнанието на Станкулеску от затвора, в планирането и провеждането на румънските събития е логистирал СССР със спецоборудване и със спецподразделение на ГРУ. [1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. LENTA.RU: Участник расстрела Чаушеску рассказал о его казни (с филтър)