Елена Чаушеску

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Елена Чаушеску
Първа дама на Румъния
Елена Чаушеску
Информация
Период22 март 1965 – 22 декември 1989
Предшествана отдлъжността е създадена
Сменена отНина Илиеску

Родена
Починала
25 декември 1989 г. (73 г.)
СъпругНиколае Чаушеску
Полит. партияРумънска комунистическа партия
Подпис
Елена Чаушеску в Общомедия

Елена Чаушеску (на румънски: Elena Ceaușescu, [tʃau̯ˈʃesku]; * 7 януари 1916 в Петрещ като Ленуца Петреску; † 25 декември 1989 в Търговище, Румъния) е съпруга на Николае Чаушеску и румънски политик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Тя напуска училище на 14 години, не е следвала висше образование, но има титла „академичен доктор инженер“ („Acad. Dr. Ing.“) по техническа химия.

Запознава се с Николае Чаушеску през 1939 г. Двамата сключват брак през 1946 г. Тогава тя сменя също и малкото си име Ленуца на Елена. Освен това рождената ѝ година е променена от 1916 на 1919 г.[1] Заедно с Николае Чаушеску имат 3 деца – Валентин, Зоя и Нику.

От 1971 г. заема високи постове в Румънската комунистическа партия и в управлението на Румъния. Тя е заместник министър-председател на Румъния.

По време на безредиците на 22 декември 1989 г. протестиращите пробиват и навлизат в сградата на Централния комитет на РКП. Тогава Елена и Николае Чаушеску са убедени от ген. Станкулеску, че е по-безопасно да излязат от столицата. Качват се на вертолет заедно с двама членове на правителството. Министрите слизат недалеч от Букурещ. Съпрузите продължават с вертолета. Пилотът се опасява от зенитна стрелба, затова сваля семейство Чаушеску на пътя към град Търговище. Качват се на случайна кола, която ги оставя в село Въкърещи, а шофьорът съобщава на властта, че ги е возил. Съпрузите Чаушеску се качват на друга кола, стигат до Търговище. Там са задържани от военнослужещи.

Само 2 дни по-късно, на 25 декември 1989 г., са осъдени на смърт от извънреден военен трибунал и веднага са разстреляни от трима десантчици (публично излъчено чрез румънска тв), избрани сред стотици доброволци[2]. Заедно със съпруга ѝ Николае Чаушеску тя е погребана в общ гроб в гражданското гробище Генча-Чивил (Ghencea-civil cimitir) в Букурещ.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Thomas Kunze: Nicolae Ceaușescu – Eine Biographie. Berlin 2000
  2. Останні дні Чаушеску. Так закінчуються диктатури // Українська правда. Архивиран от оригинала на 4 април 2013. Посетен на 23 марта 2013.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]