Вилхелм Вебер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Вилхелм Вебер
немски физик
Вилхелм Вебер 
Вилхелм Едуард Вебер
Роден: 24 октомври 1804 г.
Витенберг, курфюршество Саксония, Свещена римска империя
Починал: 23 юни 1891 г. (86 г.)
Гьотинген, провинция Хановер, Кралство Прусия

Вилхелм Едуард Вебер (24 октомври 1804 - 23 юни 1891) е немски физик. Заедно с Карл Фридрих Гаус са създатели на електромагнитния телеграф.

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Вебер е роден във Витенберг, където баща му, Майкъл Вебер, е професор по теология. Вилхелм е вторият от трима братя, всички от които се отличават от правоспособност за наука. След разпадането на университета във Витенберг баща му е бил прехвърлен към Хале през 1815 г. Уилям е получил първите си уроци от баща си, но после бил изпратен в Orphan Asylum и Grammar School в Хале. След това влиза в университет и се посвещава на естествената философия. Той се отличава толкова много в неговите класове, и благодарение на оригиналната си работа, след като получава степен "доктор" и след това приват-доцент, той е назначен за професор по естествена философия в Хале.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 1831 г. по препоръка на Карл Фридрих Гаус, той е нает от университета в Гьотинген като професор по физика, на възраст двадесет и седем. Неговите лекции били интересни, поучителни и насочващи. Вебер мислел че, за да се разбира напълно физиката и да се прилага в ежедневния живот, само лекции, макар и илюстрирани чрез експерименти, са били недостатъчни, и затова той насърчавал учениците си да експериментират безплатно в лабораторията колежа.Като студент на двадесет години той, заедно с брат си Ернст Хайнрих Вебер, професор по анатомия в Лайпциг, написва книга за вълновата теория и плавност, която донася на своите автори значителна репутация. Акустиката е любима наука му и той публикува множество неща в Poggendorffs Annalen, Schweigger Jahrbücher für Chemie und Physik и в музикалното списание Carcilia.