Войнико

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Войнико (на гръцки: Βοϊνικό; съвременно: Κοινόν τῶν Ζαγορισίων) е автономен регион в пиндската област Загори от времето на Османски Епир.

Името е отглас от войнуганския османски институт.

След като през 1430-1431 г. Синан паша на султан Мурад II присъединява Янина и Епир към османската държава, четиринадесет села от централно Загори се споразумяват със Синан паша, че османците ще гарантират определени привилегии за региона на Загори в замяна на васална зависимост. Тези привилегии включват самоуправление начело с векил (на гръцки: Βεκύλης), който се избира на всеки 6 месеца или всяка година и съвет на старейшините (на гръцки: Δημογεροντία). Освен това, загорчани се разбират да не плащат данъци на султана за сметка на поддръжката на султанските конюшни и осигуряването на определен брой спахии за османската армия. Петдесет години по-късно, т.е. 1480-1481 г. и селата на източно Загори също се присъединяват към договора.

Това споразумение е променено през 1670 г. със създаването на Янински еялет. На Войнико са предоставени допълнителни привилегии наречени „сирота“, по силата на които загорчани се освобождават от задължението по поддръжка на султанските конюшни, като имат свободата необезпокоявани да изповядват християнската си вяра. Също така на турците се забранява да влизат в Загори.

От 1750 г. векилът на Загори резидира в Янина. Той отговаря през падишаха за събирането на данъците и е съдник по местните граждански спорове в Загори, т.е. е един вид мирови съдия.

По османско време Загори и Аграфа в Пинд се ползват с автономен статут. Същият статут има и Мани в Морея.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Koinon of the Zagorisians в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​