Георге Марку

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Георге Марку
George Marcu
румънски композитор
Роден
Починал
Музикална кариера
Стилфолклорна музика

Георге Марку (на румънски: George Marcu) е румънски композитор, диригент, фолклорист и певец от арумънски произход.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 18 март 1913 година в южномакедонското гревенско село Периволи, тогава окупирано от Гърция по време на Балканската война. От 1932 до 1934 година учи музика в Букурещката консерватория, където негов професор по музикален фолклор е Константин Браилу.

Между 1948 и 1954 година е диригент и композитор на Македоно-румънския ансамбъл в Букурещ, след като прави първите систематични колекции от арумънски фолклор, които обработва за ансамбъла. Две забележителни заглавия са Гайда (1950). и Тумбе, тумбе. Успоредно с това той е художествен ръководител на оркестъра „Барбу Лъвтару“.

В периода 1949 – 1954 година е изследовател в Института по фолклор в Букурещ. Връща се в института през 1959 година и работи там до края на живота си. Между 1959 и 1968 година е художествен ръководител и композитор на вокалната група в Министерството на нефтохимията.

Сътрудник на „Ревиста де Фолклор” (Списание за фолклор), станало по-късно „Ревиста де Етнографие ши Фолклор” (Списание за етнография и фолклор).

Георге Марку оркестрира и дирижира инструменталния съпровод на песните на певицата Марика Питу, записани през 1970 година в румънското радио на арумънски и дакорумънски диалекти. Забележителни заглавия от тази поредица са Nu va dada s'mi marită (Майка ми не иска да се омъжи за мен), Buţa dzua, picurare (Добър ден, овчарю), Момиче с маслинени очи и други. Последната песен е една от най-известните му песни, широко излъчвана на времето си.

Умира на 24 декември 1984 година в Букурещ.

Творби[редактиране | редактиране на кода]

Книга[редактиране | редактиране на кода]

  • Folclor muzical aromân, Editura Muzicală, București, 1977, 206 p.

Статии[редактиране | редактиране на кода]

  • „Cîntecele polifonice aromîne” în Revista de Folclor, tomul 3, nr. 2, 1958
  • „Un sistem identic de execuție polifonică a cîntecelor populare, întâlnit la unele popoare din Peninsula Balcanică” în Revista de Etnografie și Folclor, tomul 13, nr. 6, 1968

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Георге Марку обработва и се грижи за множество записи на арумънски фолклор, но има само една дискографска изява в лейбъла Electrecord:

година Каталожен номер формат части Съпровод
1967 EPC 758
Muzic.ă populară macedo-română
винил, EP, 17 см 1. Cu furca-n mână

2. Vanghelița mea

3. Doispreți di-ani tu munți-iu fui

4. Tumbe, tumbe

Оркестри на Георге Марку

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Datcu, Iordan: Dicționarul etnologilor români, București, Editura Saeculum I.O., 2006
  • Datcu, Iordan: Dicționarul folcloriștilor II, Editura Litera, București, 1983, pp. 139–140

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата George Marcu в Уикипедия на румънски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​