Георги Софийски Най-нови

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Георги Софийски Най-нови
софийски светец
Роден
около 1505 г.
Починал
26 май 1530 г. (25 г.)

Религияправославие[1]
Канонизация
Празник26 май

Св. мъченик Георги Софийски Най-нови (на църковнославянски: С~тый Геԝ̀ргїй Софїѝскїй Новѣ̀йшїй) е един от 9-те софийски светци. Нарича се „Най-нов“ за разлика от другия мъченик Георги Софийски Нови, чиято памет се празнува на 11 февруари[2]. Образът му е изписан на общата им икона, както и на икона в столичния храм „Св. Георги Победоносец“ (Ротондата).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в София в знатно семейство. Син е на българите Иван и Мария. Юношата Георги се научава да чете и пише, а любимо негово занимание било да чете Светото Писание. На 25 години той остава без баща.

Славел се с хубост и добродетелност и отказва да приеме мохамеданската вяра, за което турците го подлагат на мъчения и го обесват. Мястото, където е заловен и убит Св. Георги Най-нови, е недалеч от болничния параклис в двора на Александровска болница, между сегашните ул. „Св. Георги Софийски“ и бул. „Пенчо Славейков“. На мястото е имало голям каменен кръст с надпис, който няколко години след 1944 г., поради риск да бъде унищожен, е прибран от столични свещеници и до днес се съхранява в олтара на „Св. Георги Победоносец“ на булевард „Патриарх Евтимий“. До 40-те години на XX век от лобното място на светията до Ротондата се е провежда литийно шествие на 26 май.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]