Готланд (лен)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лен Готланд
българско произношение: /Готланд/
местно произношение: /Готланд/
герб
герб
карта
карта
Тип на обекта: Лен
Административна йерархия
Държава: Швеция
Адм. център: Висбю
Данни
Подразделения: Общини
Население: 57 235 [1]
 - гъстота: 17,98 д/km2
Площ: 3184 km2
% от Швеция: 0,8
Ранг (площ): 20
БВП: 12 154 млн. SEK (2004)
История
Формиран: 1678 година
Администрация
Обл. управител: Сесилия Сейдегорд

Готланд (на шведски: Gotlands län) е лен в южна Швеция. Представлява голям остров в Балтийско море, като това е и най-големия шведски остров. Не се подразделя на отделни общини с изключение на едноименната община Готланд. Разликите между областта и общината са единствено на административно ниво, като областният и общинският управители притежават различни задължения и правомощия. Като цяло е областта с най-малобройно население в Швеция — около 58 000 души.

История[редактиране | редактиране на кода]

Границите на лена, съвпадат с тези на едноименната провинция Готланд. В днешно време, провинциите не представляват административни деления, а са по-скоро исторически понятия, които все още продължават да бъдат използвани. Историческото и културно наследство се е запазило, но е част от новото разделяне на административни единици — области и общини. За повече информация за историческата провинция и острова като цяло, вж Готланд.

Общини в лен Готланд[редактиране | редактиране на кода]

Лен Готланд притежава една-единствена община: Готланд (Gotlands kommun), чието население към 31 декември 2013 е 57 161 души [2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]