Даме

от Уикипедия, свободната енциклопедия
За битката през 1213 вижте Даме (битка).

Даме
Damme
Знаме
      
Герб
Сградата на общината
Сградата на общината
Страна Белгия
РегионФламандски
ОбщностФламандска
ПровинцияЗападна Фландрия
ОкръгБрюге
Площ89,52 km²
Население10 899 души (2006)
122 души/km²
КметДирк Бисхоп (CD&V)
Пощенски код8340
Телефонен код050
Официален сайтwww.damme.be
Даме в Общомедия

Даме (на нидерландски: Damme) е град в Белгия, провинция Западна Фландрия, разположен на 6 km североизточно от Брюге. Населението на общината е около 11 000 души (2006).

През 13 век Даме е пристанище, обслужващо близкия център Брюге. Той е свързан с Брюге със съществуващия и днес канал Дамсе Ваарт, който продължава до Слаус в устието на Схелде. В близост до града се провежда битката при Даме на 30 май 1213. От края на 20 век Даме става известен с многобройните книжарници и редовните панаири на книгата.

Известни жители на Даме са Якоб ван Маарлант, поет и градски писар до смъртта си около 1300, и Карел Верлейе, съосновател на Европейския колеж в Брюге, починал в Даме през 2002.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Damme в Уикипедия на ???. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​