Дана Драгомир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дана Драгомир

Родена
22 юли 1964 г. (59 г.)

Националност Румъния
Музикална кариера
Стилпоп, ню-ейдж
Инструментипан флейта
Активност1980 -
ЛейбълPandana Records
Семейство
СъпругКлас Бърлинг
ДецаАлександра Бърлинг

Уебсайтpandana.com
Дана Драгомир в Общомедия

Дана Драгомир е шведска музикантка (свири на пан флейта) и композиторка от румънски произход. Известна е също и под името Пандана (комбинация между гръцкия бог Пан и нейното име).

Дана Драгомир е най-известна с инструменталната си интерпретация на песента „Mio My Mio“, написана от Бени Андершон и Бьорн Улвеус от ABBA.[1] Тя е първата професионално свиреща на панфлейта жена в света. [2] Музиката ѝ е смесица от поп, световна и ню-ейдж музика. Постига успех в класацията в Швеция с няколко от албумите си, като е цитирана като „най-продавания инструментален изпълнител в Скандинавия“. Освен това Драгомир е първият инструментален изпълнител, който някога е оглавявал класацията на шведското радио, Svensktoppen.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 22 юли 1964 г. в Букурещ, Румъния. Получава дванадесетгодишно образование в престижната музикална гимназия „Дину Липати и Джордж Енеску“ в Букурещ. В Румъния става утвърдена звезда още на шестнадесет години.

През 1985 г., на 21 години, Дана Драгомир напуска Румъния с 3-годишен договор в Лас Вегас, а нейният мениджър има големи планове за бъдещето ѝ в САЩ. Това са последните години от ерата на Чаушеску и Секуритате ѝ позволява да напусне страната само при условие, че ще шпионира за тях. Но Драгомир няма намерение да се връща в Румъния. Именно това нейно дезертьорство носи ужасни последствия за родителите ѝ, които остават без работа. В крайна сметка Драгомир се връща в Румъния за първи път през 1990 г., след падането на Чаушеску. [3]

Междувременно тя се разочарова от бавно развиващия се проект в САЩ и напуска както мениджъра си, така и САЩ, за да се установи в Швеция.[3] Големият ѝ пробив там идва през 1991 г. с нейното изпълнение на „Mio my Mio“, песен, първоначално композирана за филма „Mio in the Land of Faraway“ от 1987 г. от двамата бивши членове на АББА Бени Андершон и Бьорн Улвеус. Нейната инструментална версия постига огромен успех и остава в класацията на Svensktoppen в продължение на десет седмици, достигайки номер 1. [4][5]

Омъжена е за Клас Бърлинг, тв- и радиоводещ, известен най-вече с поканата и довеждането на Бийтълс в Швеция през 1963 г. Освен съпруг, Бърлинг е и неин мениджър. Живеят в Стокхолм и имат дъщеря Александра Бърлинг, родена на 16 август 1994 г. [6]

Награди и номинации[редактиране | редактиране на кода]

Номинация за шведските награди „Грами“ през 1990 г. с Мерит Хемингсън [7]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Håkansson, Nana. Dana Dragomir – mer än Mio min Mio // Sveriges Radio. Посетен на 7 May 2016. (на шведски)
  2. Dana, Andronie. Regina in tara straina – Dana Dragomir, prima naista profesionista din lume // Посетен на June 6, 2016. (Грешка в записа: Неразпознат езиков код romanian)
  3. а б Salomonsson, Claes. Dana Dragomir avslöjar: Jag var Securitate-agent // Aftonbladet. 29 November 1999. Посетен на 8 May 2016.
  4. Dana Dragomir kommer tillbaka // TTELA. 15 July 2013. Архивиран от оригинала. Посетен на 8 May 2016.
  5. Svensktoppen 1991 // Sveriges Radio. Посетен на 8 May 2016.
  6. In anii '80, canta la Phenian pentru sotii Ceausescu si Kim Ir-sen. Azi, locuieste in cel mai scump cartier din Stockholm // PRO TV, 30 September 2015. Посетен на 8 May 2016.
  7. 1990 Grammis nominees (in swedish) // Grammis.se. Архивиран от оригинала на 2016-03-27. Посетен на 2020-11-02.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]