Десислава Стоянова (журналист)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Десислава Стоянова.

Десислава Стоянова
българска журналистка
Десислава Стоянова, 2022
Десислава Стоянова, 2022

Родена
20 август 1975 г. (48 г.)

Националност България
Работилажурналист
Семейство
СъпругВелислав Русев (2006- 2023; смъртта му)
Деца2

Десислава Стоянова е съвременна българска телевизионна журналистка.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Завършва магистратура „Журналистика“ в Софийския университет.[1]

Жени се за Велислав Русев през 2006 г.,[2][3] с когото има две деца.[1]

Професионално развитие[редактиране | редактиране на кода]

Десислава Стоянова започва кариерата си във в. „Сега“ през 1998 г.[4] Работи в международния, а след това във вътрешно-политическия отдел на вестника.[4]

От 2002 г. се присъединява към екипа на bTV Новините.[4] През следващите 5 години се занимава предимно с политическа журналистика – отразявала е работата на няколко правителства, присъединяването на България към Европейския съюз, процеса срещу българските медици в Либия.

Авторка е на редица документални филми в bTV Репортерите.[4] Във филма „Двойният живот на Ванко 1“ изследва влиянието върху тийнеджърите на обвинения в трафик на хора и склоняване към проституция рапър, а една от жертвите му споделя от първо лице какво е преживяла.

Във филма „Трафик“ проследява съдбата на една от жертвите на българска мрежа за трафик на жени и сексуалната им експлоатация в Брюксел.

През есента на 2007 става заместник главен редактор на списание „AMICA“.[4] В следващите години пише за списанията AMICA, MAX L’Europeo.

От февруари 2012 г. е водеща на „Преди обед“ по bTV, заедно с Александър Кадиев.[4]

Авторка е на последното интервю с алпиниста Боян Петров преди заминаването му за връх Шиша Пангма, откъдето той не се завръща. Заедно с оператора Добромир Иванов проследяват подготовката на Боян Петров за последната му експедиция и правят опит да изкачват Мальовица заедно с него.

Участия[редактиране | редактиране на кода]

През юли 2020 г. е лектор на конференцията „She’s the one“.

През септември 2020 г. води workshop на тема „Как да стана медийно атрактивен. Защо на едни им се получава, а на други – не?“ по време на Тук-Там Кошер 2020.

Заедно с Александър Кадиев са една от двойките, представени в книгата „1+1=1 Успели българи в тандем“ на Веселина Паскова.

Преподавателска дейност[редактиране | редактиране на кода]

От 2020-та година Десислава Стоянова е обучител и консултант по публично говорене, медийни и презентационни умения. Прави индивидуални и корпоративни обучения с два основни фокуса - подобряване на презентационните умения и ефективна комуникация с медиите и публиката[5].

Други[редактиране | редактиране на кода]

Лектор на форума за кариерно развитие Career show 2021.

Водеща на две поредни издания на конференцията за дигитална трансформация и иновации Digitalk - 2021 и 2022.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Филмът на Десислава Стоянова „Двойният живот на Ванко 1“ печели първа награда в конкурса за разследваща журналистика на асоциация „Разследващи журналисти“ през 2003 г.[6]

За репортажите си за незаконно строителство в Еленския балкан печели през 2007 г. специалната награда на европейския кинофестивал на екологична тематика „Зелена вълна 21 век“.[7]

През 2007 година получава наградата в категория „Телевизия“ на журналистическия конкурс „Робер Шуман“ за филма си „Трафик“.[8]

През 2017-а е избрана за жена на годината в категория „Телевизия“ по време на 12-ите годишни награди на списание „Грация“.

Носителка на наградата "БГ модна икона 2022"[9].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]