Джей Зи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джей Зи
Jay-Z
американски хип-хоп певец

Роден
Шон Кори Картър
4 декември 1969 г. (54 г.)

Националност САЩ
Работилпевец
Музикална кариера
ПсевдонимJAY-Z, Jay Z, Hov, Hova, El Presidente[1]
Стилхип-хоп
Инструментивокал
Активностот 1996 г.
ЛейбълRoc-A-Fella Records, Roc Nation, „Атлантик Рекърдс“, Northwestside Records
Участник вThe Carters, Jay-Z and Kanye West
Семейство
СъпругаБийонсе (2008)
Деца3

Уебсайтlifeandtimes.com
Джей Зи в Общомедия

Шон Кори Картър (роден на 4 декември 1969 година), по-известен с псевдонима си Джей Зи е американски хип-хоп изпълнител, музикален продуцент и бивш шеф на изпълнителното ръководство на „Деф Джем Рикординг“ и „Рока-Фелла Рекърдс“. В допълнение е собственик на The 40/40 Club и има акции в отбора „Бруклин Нетс“ от НБА. Продуцент е на играта NBA 2k13.

Той е един от най-финансово успешните хип-хоп изпълнители и предприемачи в Америка. Има над 26 милиона продадени парчета в Съединените щати и 50 милиона копия по целия свят. Той е един от най-добрите рапъри на света с куп награди и критично одобрение. През 2014 г. според списанието Форбс неговата нетна стойност е около 520 милиона долара. Неговият критично приет албум „The Blueprint“ беше написан само за два дни. След публикуване на оттеглянето му от звукозаписната музика през 2003 г., той се завръща чак през 2006 г. с албума „Kingdom Come“, който е продаден в 680 хиляди екземпляра през първата седмица (най-високо продаваният албум на Джей Зи в период от една седмица). През 2006 е награден от MTV за най-добрия рапър за всички времена. Спечелил 19 Грами, и на 88 място в списанието Rolling Stones, за най-велик артист за всички времена. От 2008 г. е съпруг на R&B певицата Бионсе Ноулс. Имат три деца – момиче, родено през 2012 г., както и близначета.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Младежки години[редактиране | редактиране на кода]

Шон Картър е роден на 4 декември 1969 в Бруклин, Ню Йорк. Той заедно с тримата си братя и сестри са отгледани от майка му.

Джей Зи бил изоставен от баща си когато бил на дванадесет години. На същата възраст разкрива, че е застрелял по-големия си брат по рамото, заради пристрастения в дрогата му брат. Един ден неговият брат се опитал да открадне пари за дрога от него, и той го е застрелял. Посещавал гимназия Eli Whitney, заедно с рапъра AZ до затварянето ѝ. След това посещавал гимназия George Westinghouse Information Technology в центъра на Бруклин, заедно с колегата си рапърите Ноториъс Би Ай Джи и Бъста Раймс. Посещавал и гимназия „Trenton Central“ в Трентън, Ню Джърси, но не я е завършил. Той твърди, че е бил хващан да продава дрога, за което споменава в музиката си. Според неговата майка Глория Картър, малкият Джей Зи събуждал братята и сестрите си през нощта, удряйки силно по кухненската маса, като на барабани. Накрая му купила boom box за рождения ден и така запалила интереса му към музиката. От там той типично за тогавашните деца започва да рапира, и да пише лирики. В гетото го наричали „Джази“, откъдето по-късно в музиката идва неговият прякор Джей Зи.

Музикална кариера[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

През края на 80-те и началото на 90-те Джази или Джей Зи, както става по-късно известен е повлиян от други рапъри, и за започва да участва в Рап партита. Прочува се за пръв път в аудиторията през 1994, когато участва в песента „Show and Prove“ от албума на Big Daddy Kane (Daddy's Home). Първата му песен e „In My Lifetime“, записана през 1995.

Дебютен албум[редактиране | редактиране на кода]

Без музикална компания, която ще му даде право да издава нови песни и албум, той започва да продава свои тракове, и продова колата си. През 1995 с помощта на двама предприемачи, създава своя независима музикална компания (Roc-A-Fella Records). По договорка с друга музикална компания (Priorit), издава първия си албум „Reasonable Doubt“ през 1996 г. В албума има участват и други артисти, един от тях е иконата на източния бряг Ноториъс Би Ай Джи. Албумът прави пробив в индустрията, като е поставен на 23 място на Billboard 200, и е критично одобрен. През 1997 подписва официален договор с Def Jam Recordings, там записва втория си албум „In My Lifetime Vol. 1“, продуциран от Шон Комбс. Резултатите са по-добри от дебютния му албум. Със своя трети албум, който е считан от журналистите за Хит в неговата кариера. Албума е повече от успешен, продавани са над 5 милиона копия в САЩ. По-късно албума става платинен, и печели Грами.

2001 – 2006 и завръщане в студиото[редактиране | редактиране на кода]

През юли 2001 г. записва албума „The Blueprint“ който е записан само за 2 дни. Албумът иронично е издаден на 11 септември, дори и след национален траур за С.А.Щ., албумът е номер 1 в Билборд 200. Единствения артист в този Соло албум на Джей Зи, е Еминем в песента „Renegade“. Следващият Соло албум на Джей Зи е „The Blueprint 2“ завършен през септември, и издаден в ноември 2002. Албума дебютира на 1 място в Билборд 200 с продажби над 3 милиона долара.

През 2003 (след 1 година записване на Дуо албума „The Best Of Both Worlds“ с участието на Ар Кели), той издава своя Соло албум „The Black Album“и той обявява, това му е последния студиен албум и ще работи в клуба „40/40 Club“. Преди последния си студиен албум, през годините той има възможност да работи с артисти като Timbaland, Еминем и Кание Уест. По-късно албумът му „The Black Album“, успява да продаде 3 милиона копия в щатите. През 2004 работи за кратко с Линкин Парк, а по-късно става президент на музикалната компания Def Jam Recordings. Работи с артисти като Кание Уест, Akon, Шон Комбс. През ноември 2006 г. се завръща с албума „Kingdom Come“. Песента „Show Me What You Got“ е първата песен от албума, която е пусната в Интернет още през октомври. Албумът продава 2 милиона копия. На 6 ноември 2007 г. издава своя десети албум наречен „American Gangster“ (преведено на български; „Американският Гангстер“) продава 1 милион копия, а на 24 декември обявява, че няма да води музикалната си компания „Def Jam Recodings“.

2009 – 2013[редактиране | редактиране на кода]

На 21 май 2009 г. сключва милионна сделка с музикалната компания „Live Nation“, и на 8 септември издава 11-ия си албум „The Blueprint 3“. Tози албум е поредният успешен албум на Джей Зи, който е на 1. място в Билборд 200. Джей Зи участва в доста турнета, след като е световноизвестен артист. Участва в 13 турнета, от които 3 са в Европа. През юни 2010 г. участва на турнета в Детройт и Ню Йорк с Еминем. В периода 2010 – 2011 г. записва албума „Watch The Throne“ с неговия приятел, рапъра Кание Уест. Албумът е издаден на 8 август 2011 г. По-късно през 2013 г. работи заедно с Джъстин Тимбърлейк, като издават албумът „Magna Carta Holy Grail“.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Джей Зи е женен за R&B певицата Бионсе Ноулс. Те заедно имат няколко песни преди да се оженят, първата им песен още от 2002 г., „03 Bonnie & Clyde“. След тази песен те продължават да записват песни, и имат тайна връзка и сватба през април 2008 г. През септември същата година е обявено, че са сключили брак. През 2009 г. е изчислено, че те са една от най-мощните двойки с нетна стойност общо 162 милиона долара. На Годишни музикални награди на MTV през 2011 г. Бионсе обявява, че е бременна и чакат първото им дете. На 7 януари 2012 г. им се ражда момиченце, кръстено Блу. 5 години по-късно Бионсе ражда близнаци от него, които са кръстени Rumi и Sir.

Бизнес кариера[редактиране | редактиране на кода]

В света на бизнеса Джей Зи има статут на успешен предприемач и работи заедно с други супер успешни рапъри като Доктор Дре, Шон Комбс и Russell Simmons. Заедно те притежават музикални компании и бизнес с дрехи. През 2003 г. открива свой спортен клуб „40/40 Club“ в Ню Йорк.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

  • Reasonable Doubt (1996)
  • In My Lifetime, Vol. 1 (1997)
  • Vol. 2... Hard Knock Life (1998)
  • Vol. 3... Life and Times of S. Carter (1999)
  • The Dynasty: Roc La Familia (2000)
  • The Blueprint (2001)
  • The Best of Both Worlds (with R. Kelly) (2002)
  • The Blueprint2: The Gift & The Curse (2002)
  • The Black Album (2003)
  • Unfinished Business (with R. Kelly) (2004)
  • Kingdom Come (2006)
  • American Gangster (2007)
  • The Blueprint 3 (2009)
  • Watch the Throne (with Kanye West) (2011)
  • Magna Carta Holy Grail (2013)
  • 4:44 (2017)