Джим Варни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джим Варни
Jim Varney
Роден
Починал
Награди ЕмиНай-добро изпълнение в детски сериал:
1989 „Hey, Vern, It's Ernest!“
Уебсайт
Джим Варни в Общомедия

Джеймс Алберт „Джим“ Варни, Младши (на английски: James Albert „Jim“ Varney, Jr.) (15 юни 1949 – 10 февруари 2000) е американски актьор, комик и писател. Известен с ролята на Ърнест П. Уоръл, която е използвана в много телевизионни рекламни кампании и филми, които му дават световна известност.[1][2][3][4] Известен е и с ролята си на Джид Клъмпет във филма Селяндури в Бевърли Хилс (1993). Също така озвучава Слинки в първите два филма от поредицата Играта на играчките.

Младост[редактиране | редактиране на кода]

Джеймс Алберт Варни, Младши е роден на 15 юни 1949 година в окръг Пайк (Кентъки), където израства. Той е четвъртото дете и единствен син на Джеймс Алберт Варни Старши и Нанси Луис Варни (Хауърд по баща).[5][6]

Като дете Варни показва способността си да запомня дълги стихотворения и значителни пасажи от книги, които използва да забавлява семейството и приятелите си. Когато Варни е дете, майка му му пуска анимационни филми на черно-белия им телевизор. Тя забелязва, че Варни бързо започва да имитира анимационните герои, затова на 8-годишна възраст го записва в детски театър. Варни започва да се интересува от театъра като тийнейджър, той печели щатски титли в състезания по драма докато учел в гимназия Лафайет[7] (випуск 1968 г.) в Лексингтън. На 15-годишна възраст той изиграва Eбенизър Cкрудж в постановка на местен театър, а на 17-годишна възраст той вече играе професионално в нощни клубове и кафенета. Варни изучава Шекспир в Бартър Тиътър в Абингтън, щата Вирджиния и играе във фолклорно шоу на Оприленд в първите години от откриването му през 70-те. Той назовава бившата си учителка, Телма Билър, като един от основните фактори за това да стане актьор. На 24-годишна възраст Варни е актьор в театъра Пионийр Плейхаус в Данвил, Кентъки. Театърът бил срещу старо каубойско селце, където публиката обичала да се разхожда преди представлението, а новаците играели като жители. Варни и колегите му обикновено играят в открития театър пред публика от само няколко десетки души. Варни забавлява новаците като хвърля и забива ножове в дървета.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Телевизионни реклами[редактиране | редактиране на кода]

Първата реклама с участието на Варни като героя Ърнест, заснета през 1980 г., рекламира появата на Мажуретките на Далас Каубойс в Бийч Бенд Парк, увеселителен парк разположен в близост до Боулинг Грийн, Кентъки. Дадено е право на героя да се използва на пазари от цялата страна и е често използван от мандри за рекламиране на млечни продукти.

Популярността на Ърнест[редактиране | редактиране на кода]

Героят на Варни Ърнест се оказва толкова популярен, че се завърта и под формата на телевизионен сериал, Hey Vern, It's Ernest! и серия филми през 80-те и 90-те[8][9]. „Ърнест отива на къмпинг“ (1987) донася на Варни номинация за „Най-лоша нова звезда“ на наградите Златна малинка през 1987, но филмът става хит, с приходи от 25 милиона долара в бокс офиса.

През 1989 г. Варни печели награда „Еми“ за ролята си в сериала Hey Vern, It's Ernest (1988). Варни и двата пъти в ролята на Ърнест, първо бива номиниран за Златна малинка през 1988, а година след това печели награда „Еми“ през 1989 г.

Други филми с Ърнест са „Ърнест отива на къмпинг“ (1987), „Ърнест, изплашен глупак“ (1991), „Ърнест отива на училище“ (1994), „Ърнест баскетболист“ (1995) и „Ърнест в Армията“ (1998). 

Други роли[редактиране | редактиране на кода]

Варни имал установена актьорска кариера преди появата на Ърнест. През 1976, Варни е редовен член на актьорския състав на телевизионното предаване Johnny Cash and Friends. Той също играе като повтарящ се гост на изкуственото вечерно токшоу Fernwood 2 Night. От 1977 до 1979, Варни участва в телевизионната версия на Operation Petticoat. А точно преди работата му като Ърнест, той е част от актьорския състав на известния телевизионен провал Pink Lady and Jeff.

От 1983 до 1984 г. Варни играе като Еван Ърп, по-малкия брат на красавеца Чад Еверет в комедийната драма и екшън, The Rousters, създаден от Стивън Канел, за потомците на Уайът Ърп, семейство от ловци на глави и бодигарди на увеселителни паркове. В ролята на Еван Ърп Варни играе като гениален изобретател и мошеник, който непрекъснато се забърква в комедийни бели с хората около него, които са готови да го линчуват. Въпреки че сериалът е обещаващ, той се проваля след първия сезон, поради нередовното му излъчване.

Варни е сниман в музикалното видео на Hank Williams, Jr. - "All My Rowdy Friends Are Coming Over Tonight", където за кратко е показан да язди бик, който се води от млада дама, а малко по-късно в басейн с две млади девойки.

През 1985 г. Варни е един от водещите на новогодишната програма на HBO, заедно с Джони Кеш и Крис Кристофърсън. Варни също изиграва Джид Клъмпет във филма Селяндури в Бевърли Хилс (1993 г.), също така играе като Рекс във филма Wilder Napalm, играе и като Руди Джеймс в Snowboard Academy. Има и малка роля в екшъна The Expert (1995) като дилър на оръжия на име Снейк.

Варни озвучава кучето Слинки във филма на Уолт Дисни Къмпани и ПиксарИграта на играчките и Играта на играчките 2 от едноименната поредица, както и много други, включително „Готвача“ от Атлантида: Изгубената империя, пуснат година след смъртта на актьора. И служителя-измамник в лунапарка, Кудър, в епизод дванадесет на девети сезон от сериала Семейство Симпсън

Според едно интервю един от последните проекти на Варни е бил филмов сценарий за легендарната вражда между семействата Хатфилд и Маккой, и заявява, че дядо му е ловувал катерици със семейство Маккой.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Варни е женен два пъти, за Жаклин Дрю (1977 – 83) и Джейн Варни (1988 – 91). И двата брака завършват с развод, въпреки че остава приятел с бившата си жена Джейн до смъртта си. Тя става говорител на Варни и го съпровожда във филма на Пиксар от 1999 г. Играта на играчките 2.

На 6 декември 2013 г. племенникът на Джим Варни, Джъстин Лойд, публикува подробна биография за чичо си, озаглавена The Importance of Being Ernest: The Life of Actor Jim Varney (Stuff that Vern doesn't even know).

Боледуване и смърт[редактиране | редактиране на кода]

Докато текат снимките на Treehouse Hostage през август 1998,[10] Варни развива лоша кашлица. В началото се смята, че е хванал лоша настинка заради климата на мястото, където се снима филмът. Но с влошаването на кашлицата, Варни започва да забелязва кръв по кърпичката си и след завършването на филма, отива на лекар. Като заклет пушач, Варни развива рак на белите дробове. Заболяването бавно се влошава, но въпреки това Варни продължава да участва във филми. Говори се, че след определяне на диагнозата му, Варни изхвърля цигарите си и спира да пуши. (Варни в образа на Ърнест записва реклама срещу пушенето още през 1980 г., която често е бъркана с това, че е заснета след диагнозата му).[11]

Варни се връща в Тенеси, там той се подлага на химиотерапия с надеждата да надвие болестта. Въпреки това не успява и умира на 10 февруари 2000 г. на 50-годишна възраст, в дома си в Уайт Хаус, Тенеси, град, разположен северно от Нашвил. Погребан е в Лексингтън Семетери в Лексингтън, Кентъки[12]. Филмът на Дисни, Атлантида: Изгубената империя, който е пуснат година след смъртта на актьора, е неговата последна роля, и е посветен на него.

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Година Заглавие Роля Бележки
1982 Spittin' Image Sheriff
1983 Knowhutimean? Hey Vern, It's My Family Album Ernest P. Worrell / Davy Worrell & Company / Ace Worrell / Lloyd Worrell / Billy Boogie Worrell / Rhetch Worrell / Pop Worrell
1986 Dr. Otto and the Riddle of the Gloom Beam Dr. Otto / Ernest P. Worrell / Rudd Hardtact / Laughin' Jack / Guy Dandy / Auntie Nelda
Ernest's Greatest Hits Volume 1 (The Ernest Film Festival) Ernest P. Worrell
1987 Ernest Goes to Camp
Hey Vern, Win $10,000...Or Just Count on Having Fun!
1988 Ernest Saves Christmas Ernest P. Worrell / Aster Clement / The Governor's Student / Auntie Nelda / Mrs. Brock / Marty's Mother / The Snake Guy
1989 Fast Food Wrangler Bob Bundy
1990 Ernest Goes to Jail Ernest P. Worrell / Felix Nash / Auntie Nelda
1991 Ernest Scared Stupid Ernest P. Worrell / Phineas Worrell / Auntie Nelda / Various Relatives
1992 Ernest's Greatest Hits Volume 2 Ernest P. Worrell
1993 Wilder Napalm Rex
The Beverly Hillbillies Jed Clampett
Ernest Rides Again Ernest P. Worrell
1994 Ernest Goes to School
1995 Slam Dunk Ernest
The Expert Snake
School Story Koby Boese Само глас
Toy Story Slinky Dog Само глас
Bubba Goes Hunting Bubba
1996 Snowboard Academy Rudy James
1997 Blood, Friends and Money The Old Mariner
100 Proof Rae's Father
Ernest Goes to Africa Ernest P. Worrell / Hey You, the Hindu / Auntie Nelda / African Woman Dancer
Annabelle's Wish Mr. Gus Holder Само глас
1998 Ernest in the Army Pvt./Capt. Ernest P. Worrell / Operation Sandtrap Arab
3 Ninjas: High Noon at Mega Mountain Lothar Zogg
1999 Existo Marcel Horowitz
Treehouse Hostage Carl Banks
School Story 2 Koby Boese Само глас
Toy Story 2 Слинки Само глас
2001 Daddy and Them Hazel Montgomery
Atlantis: The Lost Empire Готвача Само глас, последен филм

Работа в телевизията[редактиране | редактиране на кода]

Year Title Role Notes
1977 Operation Petticoat Doom & Gloom Broom
Fernwood 2 Night Virgil Simms Епизод: „Ethnic Myths“

Епизод: „Getting the Most from Your Warranty“
Епизод: „#1.46“
Епизод: „Battery Powered Car“

1978 America 2-Night Virgil Simms Епизод: „Daredevil Virgil Simms“

Епизод: „Falafel-on-a-Stick“
Епизод: „The UBS Story“

Operation Petticoat Seaman 'Doom & Gloom' Broom 32 епизода
Alice Milo Skinner Епизод: „Better Never Than Later“
1979 Alan King's Third Annual Final Warning! Various
1980 Pink Lady Various Всички 6 епизода
1982 – 83 „Pop! Goes the Country“ Епизоди, които не се знаят
1983 The Rousters Evan Earp Пилотен филм на телевизионния сериал
The Rousters Evan Earp Всички 13 епизода
1988 Hey Vern, It's Ernest! Ernest P. Worrell / Various
1988 – 89 Happy New Year, America Ernest P. Worrell / Correspondent Новогодишно предаване на живо
1989 Ernest Goes to Splash Mountain Ernest P. Worrell
1990 Disneyland Ernest P. Worrell / Ernest's Father Епизод: „Disneyland's 35th Anniversary Celebration“
Disneyland's 35th Anniversary Celebration Ernest P. Worrell
1994 XXX's & OOO's Cameo
1996 Roseanne Prince Carlos Епизод: „Someday My Prince Will Come“

Епизод: „Home Is Where the Afghan Is“

1997 Duckman: Private Dick/Family Man Walt Evergreen Само глас

Епизод: „You've Come a Wrong Way, Baby“

1998 The Simpsons Кудър Само глас

Епизод: „Bart Carny“

Видео игри[редактиране | редактиране на кода]

Година Заглавие Роля Бележки
1996 Toy Story Activity Center Слинки Само глас
1999 Toy Story 2: Buzz Lightyear to the Rescue
2000 Atlantis: The Lost Empire Готвача

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]