Златна малинка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сандра Булок приема наградата за ролята си на Мери Хороуитц във филма „Луда по Стийв“ (англ. All About Steve), 2007

Наградите „Златна малинка“ (на английски: The Golden Raspberry Awards, Razzies) са контрапункт на наградите „Оскар“ на филмовата академия на САЩ, които се присъждат за най-лошите актьорски изпълнения и най-слабите филми, сценарии, режисура и филмова музика. Наградите са учредени от американския публицист Джон Уилсън и присъдени за първи път през 1981 година.

Антинаградата представлява пластмасова фигурка на малина върху ролка с филмова лента, напръскана със златиста боя, оценена на 4.89 щатски долара. Изборът на символа е свързан с жаргонното значение на английската дума raspberry: „освирквам“, „дюдюкам“.

По традиция, номинациите за „Златна малинка“ се оповестяват в деня преди Филмовата академия да обяви номинациите за оскарите, и „победителите“ стават известни също един ден преди церемонията по връчването на официалните награди.

Рекорди[редактиране | редактиране на кода]

  • Актьорът с най-много номинации и „награди“ „Златна малинка“ е Силвестър Сталоун – с 33 номинации (включително и „изкупителната награда“ Златна малинка за 2016 г.) и 10 „награди“.
  • Актрисата с най-много номинации и „награди“ е Мадона – с 15 номинации и 9 „награди“.
  • През 2004 г. Бен Стилър постига рекорд с пет номинации за „Златна малинка“ за ролите си в пет различни филма през годината: „Завръщането на Поли“ („Along Came Polly“), „Водещият“ („Anchorman“), „Големи топки“ („Dodgeball“), „Завист“ (Envy) и „Старски и Хъч“ („Starsky & Hutch“).
  • Актьорът Еди Мърфи също е рекордьор през 2007 година с пет номинации в различни категории, но за един и същ филм, „Норбит“ („Norbit“): три номинации за трите различни роли, които изпълнява, една номинация за екранна двойка (отново във връзка с множеството си актьорски превъплъщения) и една – за най-слаб сценарий.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Golden Raspberry Awards в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​