Джон Слоут

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Джон Дрейк Слоут)
Джон Слоут
John Drake Sloat
американски офицер

Роден
Починал
28 ноември 1867 г. (86 г.)
ПогребанНю Йорк, САЩ
Джон Слоут в Общомедия

Джон Дрейк Слоут е американски морски офицер, комодор и адмирал. Завладява Калифорния в полза на Съединените американски щати по време на Мексиканско-американската война през 1846 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Слоутсбърг, щат Ню Йорк в семейство на холандски преселници, но остава пълен сирак още в ранна възраст, след като баща му е убит от британски войници 2 мес., преди да се роди, а майка му умира няколко години след това. Отгледан е от родителите на майка му.

През 1800 г. е назначен за юнкер във флота, където плава на фрегата под командването на комодор Стефан Декатюр в Американско-британската война от 1812 г. Повишен е в лейтенант за проявена храброст при превземането на кораба „Месидониън“ през 1812 г.

До 1830 г. преминава последователно през корабите „Грампус“ – 1820, „Франклин“ – 1815, „Уошингтън“ – 1814 и „Сейнт Луис“ – 1828 г.

В началото на 1844 г. е назначен за командир на „Пасифик Ескадрон“ и през 1845 г. потегля към Мексико, следвайки инструкциите на Джордж Вашингтон да завземе крайбрежието на Калифорния при лошо развитие на силно напрегнатите отношения с Мексико.

Получавайки рапорт за военните действия по границата с Тексас, Слоут бързо потегля на север (британците също проявяват интерес към Калифорния), обсаждайки град Монтерей. В Битката за Монтерей Слоут превзема града, развява американския флаг над митницата в Монтерей, като издава прокламация, обявявайки, че Калифорния вече е част от Съединените щати. Назначен е за военен губернатор на Калифорния.

След оттеглянето му през 1866 г. е повишен в чин адмирал. Умира в Ню Брайтън през 1867 г. Погребан е в Бруклин.

На него са наименувани кораби от военноморските сили на САЩ – USS Sloat (DD-245) и USS Sloat (DD-316), училище и главна улица в Сан Франциско, улици в Монтерей и монумент в негова чест.