Джон Макдоналд (журналист)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джон Макдоналд

Джон М. Макдоналд (на английски: John M. MacDonald) е британски журналист и писател.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Шотландия.

По време на Горноджумайското въстание от есента на 1902 година отразява потушаването на въстанието и отношението на османските власти към българските бежанци за вестник „Дейли Нюз“. Той прави подробна анкета на положението в няколко околии. Жестокостите на турските власти предизвикват реакция сред европейската общественост и заставят Великите сили да се намесят.

Джон М. Макдоналд се включва в Балканския комитет в Лондон и през лятото на 1903 година участва в масовите протести във Великобритания и осъждането на Османската империя при потушаването на Илинденско-Преображенското въстание.[1]

Според него целите на Илинденско-Преображенското въстание остават неразбрани в Англия:

В Англия има много хора, които гледат на македонското въстание като борба за господство на един-единствен народ – българския. Това е крайно погрешно мнение и много злонамерено. „Ние се борим за равни права за потиснатия турчин и грък, а така също и за самите себе си“, са ми казвали много македонски комити. Под „автономия“ въстаническите водачи разбират равенство за всички народи и религии. И те смятат, че това „равенство“ може да бъде постигнато само с „намесата на Европа“, което за тях означава нещо доста различно от намесата на двете военни монархии Русия и Австрия. Автономия чрез европейска намеса предполага: 1) „назначаването на християнски генерал-губернатор, който при изпълнение на задълженията си да бъде независим от Високата порта“; 2) „установяването на постоянен международен контрол“. Такова е решението, застъпено в последния революционен манифест[2].

Автор е на книгата „Цар Фердинанд и неговият народ“ (Czar Ferdinand and his people, 1913).

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Кърджилов, Петър. Светлопис за Илинден (4). Фотографии, заснети по време на Илинденското въстание (1903 г.) и използвани за илюстрирането на книги, публикувани във Великобритания през 1906 – 1913 г. // „Македонски преглед“ XLIV (4). София, МНИ, 2021. с. 124 – 135.
  2. Статия на Джон Макдоналд във в. „Дейли нюз“ за целите на въстаниците в Македония през 1903 г.