Джоузеф Маккарти

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джоузеф Маккарти
Американски политик, сенатор
Джоузеф Маккарти 
Роден: 14 ноември 1908
Гранд Шут, САЩ
Починал: 2 май 1957
Бетезда, САЩ

Джоузеф Реймънд Маккарти (на английски: Joseph Raymond McCarthy) е американски политик, сенатор от щат Уисконсин, член на Републиканската партия на САЩ. Станал известен с преследванията през 50-те години на ХХ век на симпатизанти на комунистите и на заподозрени в шпионаж в полза на СССР (така наречения „Лов на вещици“).

Маккарти е роден в град Гранд Шут, близо до град Епълтън, Уисконсин на 4 ноември 1908 г. Майка му Бриджит Тиърни (Bridget Tierney) е с ирландско потекло. Баща му Тим Макарти е с германско-ирландски произход.

Напуска училище когато е на 14 години, за да помага на родителите си във фермата. Завършва гимназия на 20 години, а в периода 1930-1935 година завършва право в Университета на Милуоки. Започва работа в адвокатска кантора в град Шавано, Уисконсин. Представя се много добре и на избори през 1939 година е избран за Окръжен съдия.

Маккарти като военнослужещ

През 1942 г., скоро след включването на САЩ във Втората световна война, Макарти се записва в морската пехота на САЩ, въпреки че работата му като съдия го освобождава от военна повинност. Длъжността му на „съдия“ автоматично му дава длъжност лейтенант в армията, след време е повишен в чин капитан. Службата си в армията успява да използва в следвоенните години при политическите си изяви.

Кандидатира се за пръв път за член на Сената през 1944 г., докато все още е на активна служба, но не успява да спечели. През 1946 г. отново се кадидатира и този път е избран за сенатор от щата Уисконсин. Остава сенатор до смъртта си на 2 май 1957 г.

Умира от хепатит и цироза на черния дроб.

Portal:Джоузеф Маккарти
Уикипедия разполага с
Портал:Втора световна война