Доктор Сън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Доктор Сън
Doctor Sleep
РежисьориМайк Фланаган
ПродуцентиТревър Мейси
Джон Бърг
СценаристиМайк Фланаган
Базиран наДоктор Сън (книга) от Стивън Кинг
В ролитеЮън Макгрегър
Ребека Фъргюсън
Клиф Къртис
МузикаБратя Нютон
ОператорМайкъл Фимогнари
МонтажМайк Фланаган
РазпространителУорнър Брос
Премиера31 октомври, 2019 (Европа)
8 ноември (САЩ)
(Германия)
Времетраене152 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
Бюджет$ 45 – 55 милиона
Приходи$ 71,7 милиона
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Доктор Сън“[1] е американски филм на ужасите от 2019 г., базиран на романа от Стивън Кинг. Филма, който служи също и като продължение на филмовата адаптацията по романа на Стивън Кинг от 1977 г. Сиянието, режисирана от Стенли Кубрик, се развива няколко десетилетия след събитията в първия филм и включва комбинация от различни елементи от първата книга. Майк Фланагън е сценарист, режисьор и монтажист на Доктор Сън. Главните роли се изпълняват от Юън Макгрегър, Ребека Фъргюсън и Клиф Къртис.

Уорнър Брадърс започват да работят по филмова адаптация скоро след излизането на романа през 2013 г. Писателят – продуцент, Акива Голдсман пише сценарий, но студиото не осигурява бюджет за филма преди касовия успех на филма на ужасите от 2017 г., То, също базиран на книга от Стивън Кинг. Фланаган е нает да пренапише сценария на Голдсман и да режисира филма. Снимките започват през септември, 2018 г. в Джорджия и приключват през декември, 2018 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Doctor Sleep review – sedate Shining sequel battles a new evil … boredom // theguardian.com, 30 октомври, 2019. Посетен на 24 декември 2019.