Ейдриън Нюи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Ейдриан Нюи)
Ейдриън Нюи
Adrian Newey
дизайнер

Роден
Активен периодот 1986 г.
Работил вРед Бул Рейсинг
Уилямс
Макларън
Марч
Фитипалди Аутомотив
Семейство

Уебсайт
Ейдриън Нюи в Общомедия

Ейдриън Нюи (на английски: Adrian Newey, роден на 26 декември 1958 г.) е главен технически директор на Ред Бул Рейсинг – отбор от Формула 1.

Нюи е работил и в Индикар, и във Формула 1 като инженер, аеродинамик, дизайнер и технически директор и е постигал успех във всяка работа. Считан за един от най-добрите инженери във Формула 1, колите на Нюи печелят много титли и почти 80 Гран прита, доминирайки през 90-те, работейки последователно в двата най-успешни тима през този период – Уилямс и Макларън. През 2001 г. мисли за оттегляне, но остава в Макларън. През 2005 г. отново мисли за оттегляне, но е изкушен от офертата на Ред Бул за 10 милиона годишна заплата и приема тяхната оферта през 2006 г.

Във Формула 1 работи за тимовете на Фитипалди Формула 1 Рейсинг, Марч, Уилямс, Макларън и Ред Бул.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Още със завършването си през 1980 г. постъпва в тима на Емерсон Фитипалди във Формула 1, но още на следващата година отива в Марч, където е рейс инженер на Джони Чекото във Формула 2. След това е дизайнер на спортната кола на Марч – March GTP, която печели IMSA GTP шампионата 2 поредни години. През 1983 г. е пратен в проекта на Марч в Индикар, където работи по колата за 1984 г. Колата е изключително успешна, взема 7 победи, включително и Индианаполис 500. Новото шаси – 85С се оказва шампионско и през 1985 г. Ал Ънсър печели титлата в КАРТ с него, а на следващата Боби Рехал повтаря постижението. Нюи е едновременно дизайнер и рейс инженер в този период. Нюи решава, че няма какво повече да се доказва в Америка и се връща в Европа. Подписва с Ф.О.Р.С. Ф1 (Facing Our Risk of Cancer Empowered), но тима така и не успява да запише участие във Формула 1 и се разпада преди сезона да започне. Нюи се връща в Марч. Тимът няма много финансови възможности, но в годините, когато аеродинамиката не е опозната добре, Нюи има поле за иновации. Колата за 1988 г. е много по-успешна от очакваното и дори води за кратко в състезанието в Япония. Тимът по това време е продаден и прекръстен на Лейтън Хаус, а Нюи става шеф на дизайнерския екип. Въпреки че е един от най-добрите дизайнери, Лейтън Хаус не се развива по план и изостава от конкуренцията и през 1990 г. Нюи е уволнен. Бързо си намира работа в Уилямс – отбор във възход в началото на 90-те. С негова помощ Уилямс печелят по титлите през 1992 и 1993 години. 1994 г. е трагична за тима, загива Айртон Сена, тимът губи пилотската титла с 1 точка и се утешава с конструкторската. Нюи се чувства готов да стане директор по дизайна, но тази позиция е отредена на акционера и съосновател Патрик Хед. 1995 г. не донася нищо на Уилямс и Нюи търси нова перспектива – Макларън.

С Макларън печели титлите през 1998 и 1999 г. След това тимът преминава в претрансформации и изгражда нов модерен завод, а идва ерата на Ферари и Нюи е безсилен да ги спре. Смята се, че най-голям противник на Михаел Шумахер през годините са колите на Нюи. В началото на новия век Макларън така и не печели нито една титла. Колите често се отличават с изящен дизайн и скорост, но не и издръжливост. През 2006 г. Нюи напуска тима и се присъединява към ново предизвикателство – Ред Бул Рейсинг, където получава заплата от 10 милиона долара. Това се оказва успешен ход и Ред Бул печелят титлите при конструкторите и при пилотите през 2010, 2011, 2012, 2013, 2021, 2022 и 2023.