Ема Хийли

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ема Хийли
Родена27 февруари 1985 г. (39 г.)
Професияписател
Националност Англия,
 Великобритания
Активен период2014-
Известни творби„Елизабет е изчезнала“
Уебсайтemmahealey.co.uk

Ема Хийли (на английски: Emma Healey) е английска писателка. Дебютният ѝ роман „Елизабет е изчезнала“ печели награда „Коста“ за най-добър дебют през 2014 година.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в Лондон. Учи една година в колеж по изкуствата „Свети Мартин“, след което завършва бакалавърска степен по книговезане в Лондонския колеж по комуникации. Дипломира се с магистърска степен в областта на литературата от Университетът на Източна Англия през 2011 г.

„Елизабет е изчезнала“[редактиране | редактиране на кода]

През 2008 г., след като едната ѝ баба умира, а другата започва бавно да се влошава, Хийли започва да се интересува по-дълбоко от проблема на деменцията. Това полага основите и на първия ѝ роман. Романът „Елизабет е изчезнала“ е публикуван през 2014 г. и бързо печели симпатиите както на критици, така и на читатели. През същата година романът печели награда „Costa“ за най-добър дебют.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Elizabeth is Missing (2014)
    „Елизабет е изчезнала“, изд. „Orange Books“, (2016) – прев. Гергана Минкова
  • Whistle in the Dark (2018)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Emma Healey в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​