Жако

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Жако
Psittacus erithacus -perching on tray-8d.jpg
Природозащитен статут
Status iucn3.1 VU bg.svg
Уязвим
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Psittaciformes Папагалоподобни
семейство: Psittacidae Папагали
род: Psittacus Папагали жако
вид: P. erithacus Жако
Научно наименование
Уикивидове Psittacus
Linnaeus, 1758
Уикивидове Psittacus erithacus
Linnaeus, 1758
Разпространение
Psittacus erithacus range.jpg
Жако в Общомедия

Жако (Psittacus erithacus) е вид папагал, единствен от род Psittacus. Те са сред 5-те папагала, които най-добре имитират човешката реч, заедно с мъжките вълнисти папагали, Амазона, Еклектус и Psittacula (Александър).

Жако са почти изчезнали и затова се знае толкова малко за тях.

В клетка сивите папагали се отглеждат поединично. Отглеждането по двойки не се препоръчва на любителите, които биха искали да си “събеседват” със своите птици. Характерно за жакото е, че тази птица се привързва само към един човек. Както и другите птици, така и този папагал се скубе и става стеснителен. Понякога става болезнено чувствителен, нещо, което може да се избегне ако му се предложат сигурност, подходяща среда и постепенни промени в живота му. Ако тези условия са на лице отглеждането ще бъде оптимално и вие ще имате една доволна и улегнала птица, а както е известно, само спокойния папагал може да се научи да говори.

Всички сиви папагали са много консервативни. Те са склонни да се привързват към “своето място” и реагират болезнено на всяка промяна. Нещо повече, дори незначителните промени в привичната им обкръжаваща среда, силно ги нервира.

Както показва името му, Африканският сив папагал произхожда от Африка. Те се намират в широки географски граници от Брега на Слоновата кост до северозападна Танзания. Има два вида Африкански сив папагал, основният (Psittacus erithacus erithacus) – наричан у нас Кралско жако, известен още като червеноопашато жако, Конгоански, Гана, Камерунски и Того сиви папагали. Когато се говори за Гана, Того, Камерун, Конго и Анголско жако, става дума за географския регион, от който птиците произхождат. Това не са различни подвидове, а само различни вариетети с малки разлики в размерите и нюансите на сивото оперение. Кралското жако е сив с видима бяла кожа около очите, черен клюн и ярко червена опашка. Кралското жако е с размери около 30-33 см и тежи 350 – 600 грама.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Африканските сиви папагали трябва да имат разнообразно меню както и другите папагали. Менюто му трябва да се състои от 60%-70% плодове или зеленчуци, а останалата чат трябва да е зърнена смеска. Приучаването към гранулирана храна не се препоръчва, защото в природата те ядат повече семки и ядки, а не гранули. АВОКАДО НИКОГА НЕ СЕ ДАВА НА ПАПАГАЛИ, ЗАЩОТО Е ОТРОВНО. Шоколадът е токсичен. Домати, чушки, чесън и картофи трябва да се дават, но не в прекалени количества, защото съдържат соланин, а това е токсин. Лук да не се дава, защото е възможно да се получи отравяне. Кълновете са много важни за здравето на папагалите. Те могат да заместят изцяло добавките като витамини. Веднъж в седмицата задължитело трябва да се дава твърдо сварено яайце. Може да се дава с черупката, но преди да се свари яйцето да се измие. Жакото са голям фен на ютите чушки и руколата.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

В домашни условия сивите папагали се размножават доста рядко. Основната причина за това е трудността при подбора на подходяща двойка. Птиците, които дълго са живели сами, както и дивите птици, не са подходящи за размножаване. Ако двойката е подбрана удачно с настъпването на гнездовия сезон може да се наблюдава брачен ритуал. В продължение на пет минути самецът и самката издават характерни звуци, след което мъжкия храни женската и всичко се повтаря отначало. Брачният ритуал продължава няколко дни. 15-20 дни след неговото начало в гнездото се появяват 3-4 яйца, които самката снася в интервал от два дни. Пиленцата се излюпват на 30-ия ден от мътенето, а излитат на възраст 10 седмици, като родителите ги хранят още известно време. Младите птици могат да бъдат отглеждани заедно с родителите си до следващия гнездови сезон, тъй като това не води до сериозни конфликти.