Заказик

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Загазиг)
Заказик
الرياض
— град —
30.5667° с. ш. 31.5° и. д.
Заказик
Страна Египет
МухафазаШаркия
Надм. височина16[1] m
НаселениеПовишение 396 852 души (2018)
Заказик в Общомедия

Заказик (на арабски: الزقازيق, още: Загазиг, ез-Заказик) е град в Египет, столица на мухафаза Шаркия. Градът се намира в източната част на делтата на Нил, на 47 километра с влак в посока север-североизток от столицата Кайро.

Градът има аселение от 396 852 жители (по приблизителна оценка от юли 2018 г.).[2] Заказик е център на търговията с памук и зърно.

В Заказик са родени полковник Ахмед Ораби, който води въстанието срещу британците през 1882 година, и коптския египетски журналист, философ и социален критик Салама Муса.

Заказикският университет е един от най-големите в Египет. В Заказик се намира и филиал на най-големия ислямски университет в света – Ал-Азхар.

На три километра югоизточно от града се намират руините на древноегипетския град Бубастис.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.geonames.org
  2. ((en)) ((de)) Egypt: Cities & Towns, www.citypopulation.de
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Zagazig в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​