Звездомир Керемидчиев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Звезди от Ахат)
Звездомир Керемидчиев
български музикант
Звезди Керемидчиев на фестивала „Цвете за Гошо“
4 юли 2011 г.
Роден
3 юни 1964 г. (59 г.)
Музикална кариера
Стилхардрок, хевиметъл
Инструментивокал, електрическа китара
Активностот 1985 г.
Участник вАхат“, „Аналгин
Звездомир Керемидчиев в Общомедия

Звездомѝр Керемидчѝев, известен също като Звѐзди от Ахат, е български рок певец, музикант и композитор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 3 юни 1964 г. Първите музикални увлечения на Звезди са още от трети клас. В средното училище по авиотранспорт се запалва по Дийп Пърпъл и Блек Сабат. В казармата се запознава с Денис Ризов, с когото по-късно ще са заедно в група Ахат. Малко преди да отбие военната си служба, Звезди се записва в естрадния факултет на консерваторията. Първоначално Звезди и Денис са членове на групите Оазис и Саунд, където свирят до 1986 г. Няколко месеца след това Антоан Хадад кани Звезди в Ахат. Големият успех на групата идва с албума Походът, издаден през 1989 г. Продуцент на плочата е Петър Гюзелев, а в хитове се превръщат песните Черната овца (избрана за най-добра българска рок песен от слушателите на БГ Радио), „Земя на слепци“, „Брадвата“ и др. В началото на 90-те години Ахат се разпадат, а няколко години по-късно се събират отново и издават англоезичен албум в САЩ.

През 1999 певецът основава група Аналгин. С тях издава 2 албума – „7 рани, 7 кръста“ (2000) и „Re-nalgin“ (2002). Аналгин обаче не постига успеха на Ахат и се разпада през 2004 г. Групата е активна отново от 2009 г. в обновен състав и свири основно в клубовете.

От 2010 г. Звезди е водещ на радио предаването „Моят метъл свят“, което се излъчва всеки четвъртък от 22:00 до 00:00 ч. по радио Z-Rock.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Ахат[редактиране | редактиране на кода]

Аналгин[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]