Золочевски замък

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Золочевски замък
Карта
Местоположение в Золочев
Информация
Страна Украйна
Золочевски замък в Общомедия

 

Золочевският замък е бивша резиденция на благородническото семейство Собиески, разположена на хълм между две реки в югоизточната част на Золочев, Галиция (сега част от Лвовска област, Украйна).

Правоъгълната крепост е построена през 1634 – 1636 г. от Якуб Собиески с помощта на труда на поробени кримски татари. Замъкът Собиески се състои от масивни стени в тогавашния холандски стил, с четири петоъгълни кули на всеки ъгъл и така наречения „голям дворец“. Китайският дворец, миниатюрна ротонда в лилав цвят, оградена от едноетажни крила, е добавен по-късно през XVII век като подарък от Ян III Собиески за съпругата му, родена във Франция, кралица Мария.

През 1672 г. замъкът е превзет след 6-дневна обсада от турците, предвождани от Капудан паша. Три години по-късно оцелява след нова обсада от османската армия. След смъртта на Якуб Людвик Собиески през 1737 г. замъкът преминава към княжеското семейство Радзивил и след това (през 1801 г.) към граф Лукаш Комарницки-Павликович (от рода Сас), чиито наследници го продават на австрийската корона през 1834 г.

През XIX век замъкът е пригоден за използване като болница и казарма. Превърнат е в затвор през 1872 г. и продължава да се използва след Полската кампания. На територията на замъка има параклис в памет на жертвите на НКВД.

Хиляди евреи са отведени от Золочев и убити от германците при започването на „Операция Барбароса“.

От 1985 г. комплексът се ръководи от Лвовската художествена галерия и е в процес на реставрация. В край на XX век започва да отваря територията си за посетители. Експонатите включват повече от 25 европейски герба, полилеи от вкаменелости на динозаври и реплика на типична кралска корона от XIII век, която вероятно е подобна на тази на Даниил Галицки.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Памятники градостроителства и архитектуры Украинской ССР. Киев: Будивельник, 1983—1986. Том 3, с. 132.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Zolochiv Castle в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​