Кърджалийски пирамиди

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Каменна сватба)
Кърджалийски пирамиди
От горе на долу:
1) Вкаменената сватба до с. Зимзелен през 2006 г.
2) Каменните гъби до с. Бели пласт през 2009 г.
Информация
Типскални образувания
Местоположение ридовете Каяджик и Чуката в Източни Родопи, България
Най-близко селищесело Зимзелен (Вкаменената сватба) и село Бели пласт (Каменните гъби), община Кърджали
Данни
Надм. височина300 – 330 метра (Вкаменената сватба);
ок. 450 метра
(Каменните гъби)
Площ50 дка (Вкаменената сватба);
30 дка (Каменните гъби)
Създаден1974 г.;
преди 50 години
 (1974)
Кърджалийски пирамиди в Общомедия

Кърджалийските пирамиди са скални образувания, разположени в близост до град Кърджали, в землищата на селата Зимзелен и Бели пласт. Разположени са по ридовете Каяджик и Чуката в Източните Родопи. Формирали са се преди повече от 40 млн. години, когато Източните Родопи са били дъно на море. Красивите скали са се образували от утаената вулканична пепел и скални късове и наподобяват човешки фигури, коне, птици, обелиски. Някои фигури са лесно рушими, защото са изградени от чисти туфи. За разлика от тях тези скали, в които има и метални примеси, са значително по-здрави. Най-интересната група скали са Каменната сватба, в нея се намират пирамиди, които наподобяват хора и животни. Друга интересна група е Каменните гъби. През 1974 г. те са обявени за природна забележителност в България. Кърджалийските пирамиди са едни от най-посещаваните скални образувания в България.[1][2]

Вкаменената сватба[редактиране | редактиране на кода]

Вкаменената сватба (известна също като Каменната сватба) се намира близо до село Зимзелен. В тази група се намират фигури с височина до 10 метра, наподобяващи хора, животни и други. Тази група е разположена на площ от близо 50 декара. Интересна е легендата, която разказва за обичаите в древността – Когато тръгнела сватбата, всеки, който зърнел лицето на булката, се вкаменявал. Така при една сватба духнал вятър, отвял воала, скриващ лицето на булката, и всички сватбари били вкаменени на мига. Интерес представлява и това, че самите фигури не са едноцветни. Това се дължи на наличието на различни метални оксиди.

Каменните гъби[редактиране | редактиране на кода]

Каменните гъби е варовиково образувание, разположено до село Бели пласт. То се е образувало преди милиони години, под въздействието на влагата и вятъра, който им е придал причудливи „гъбени“ форми, но с гигантски размери.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Кърджалийски пирамиди // pochivka.bg. Посетен на 8 август 2023. (на български)
  2. Кърджалийски пирамиди // rodopchani.bg, 26 декември 2017. Посетен на 8 август 2023. (на български)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]