Кямуран Тахир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Камуран Тахир)
Кямуран Тахир
Ќамуран Тахир
политик от Социалистическа република Македония
Роден
17 януари 1925 г. (99 г.)

Камуран Тахир (на македонска литературна норма: Ќамуран Тахир) е югославски партизанин и политик от Социалистическа република Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 17 януари 1925 година в град Скопие. Завършва гимназия във Велес. През 1941 година става член на СКМЮ. След това влиза в Местния комитет на СКМЮ. Включва се в комунистическата съпротива във Вардарска Македония през 1942 година като заместник-политически комисар на Велешкия народоосвободителен партизански отряд „Пере Тошев“. На следващата година е ранен и арестуван, но като малолетен е освободен. Бил е част и от Велешко-прилепски народоосвободителен партизански отряд „Димитър Влахов“[1]. От 1944 година е член на МКП и като такъв е арестуван същата година. Осъден е на 10 години затвор, но успява да избяга и влиза отново в партизански отряд. По-късно е демобилизиран като резервен капитан от ЮНА. След Втората световна война е член на Околийския комитет на МКП и секретар на Окръжния комитет на СКМЮ. По-късно учи във Висшата политическа школа „Джуро Джакович“ и Висшата школа за политически науки в Белград. В различни периоди е член на Градския комитет на МКП във Велес, редактор в Радио Скопие, сътрудник на в. „Комунист“, член на Идеологическата комисия на ЦК на МКП, народен представител и заместник-председател на Събранието на СРМ. От 1967 до 1968 е заместник-председател на Изпълнителния съвет на СРМ, а от 1968 до 1969 негов член. Членува в ЦК на МКП и в Контролната комисия на ЮКП и председател на Градската организация на комунистическата партия в Скопие[2].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Потсетување на Велешкиот партизански одред „Димитар Влахов“
  2. Македонска енциклопедија, том II. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-024-1. с. 1470. (на македонска литературна норма)