Крейтър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за езерото в САЩ. За националния парк вижте Езеро Крейтър (национален парк).

Крейтър
Crater lake oregon.jpg
Крейтър (Орегон)
Blue 000080 pog.svg
Местоположение Орегон, САЩ
Вид езеро
Притоци
Отток
Дължина 9,7 km
Ширина 8,0 km
Площ 53 km²
Дълбочина 594 m
Воден обем 18,7 km³
Надм. височина 1883 m
Басейн 60 km²
Острови Уизард Айланд
Крейтър в Общомедия

Крейтър (на английски: Crater) е кратерно езеро в централната част на Орегон, Съединените щати.

Разположено е на 1883 m надморска височина във вулканична калдера, образувана преди около 7700 години при изригване на вулкана Мазама. На мястото е имало вулкан, по чиито склонове са се спускали глетчери, дълги до 19 km, с дебелина на леда 300 m. При едно от големите изригвания около 1000 метровата част от върха на вулкана полита във въздуха, а зейналият кратер бълва огромно количество лава и вулканична пепел. След време кратерът е запълнен с вода и се образува т. нар. калдера, или кратерно езеро.

Езерото е безотточно и има площ около 53 km², а с дълбочината си от 594 m е най-дълбокото езеро в САЩ, второто по дълбочина на американския континент след езерото Грейт Слейв Лейк (Голямото робско езеро) в Канада, и седмото по дълбочина в света.

Езерото Крейтър е основната забележителност на едноименния национален парк. Тъй като водата му е много чиста, езерото има невероятно красив тъмносин цвят. То е замръзвало един единствен път, а температурата на водата никога не е надвишавала 130С. Днес в езерото се вижда новообразуващ се вулканичен връх, известен като „Островът на магьосника” (Уизард Айланд).

Панорамен изглед

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Кренфийлд, Ингрид. 100 най-удивителни чудеса на природата. София, ФЮТ, 2000. ISBN 954-625-169-0.