Кшемьонки Опатовске

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кшемьонки Опатовске
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО

Реконструирано неолитно селище над мината
В регистъраKrzemionki Prehistoric Striped Flint Mining Region
РегионЕвропа и Северна Америка
Местоположение Полша
Типкултурно
Критерии(iii), (iv)
Вписване2019  (43-та сесия)
Площ342,2 ха
Буферна зона1828,7 ха
50.9728° с. ш. 21.4942° и. д.
Местоположение в Полша
Кшемьонки Опатовске в Общомедия

Кшемьо̀нки (на полски: Krzemionki), известни също като Кшемьо̀нки Опато̀вске, е археологически резерват, съхранил комплекс от неолитни мини за добив ивичест кремък. Намира се между селата Судул и Магоне в община Бодзехув, Швентокшиско войводство, на 5 км североизточно от Островец Швентокшиски.

История[редактиране | редактиране на кода]

Праисторическите кремъчни мини са действали на това място между около 3900 – 1600 г. пр.н.е. и са едни от най-важните в Европа. В периода на неолита този минерал е добиван от хората от културата на фуниевидните чаши и културата на кълбовидните амфори, а през бронзовата епоха – от „межановицката култура“.

Част от добития кремък се е преработвала в околните седименти и се е разнасяла на разстояние до 660 км. Най-популярни продукти са били четиристенните секири и длета. В близост до мините са реконструирани жилища от късния неолит и ранната бронзова епоха.

Кремъчните мини са открити през 1922 г. геолога Ян Самсонович. В обекта има четири вида мини: яма, ниша, стълб-камера и камера[1].Локализирани са над 2700 шахти, свързани с лъчеобразна мрежа от галерии. Средната дълбочина на шахтите е 5 – 6 м, максималната е 9 м. Максималният диаметър е 4 – 5 м. Ширината на галериите е до 0,7, а височината варира от 0,6 – 1,2 м.

В галериите са открити стълбове и следи от щамповане. На повърхността са открити останки от работилница, в която е обработван изкопаният кремък. По стените на тунелите са оцелели малко на брой рисунки с въглен. Подземието е отворено за посетители по туристически маршрут дълъг 465 м.

След периода на неолитна експлоатация районът на кремъчен добив обраства с гора. Благодарение на това следите на праисторията не са унищожени. Едва през 1913 г., когато е създадено село Кшемьонки, горите са изсечени и са открити минните за добив.

Закрила[редактиране | редактиране на кода]

На територията на мините е създаден природен резерват Кшемьонки Опатовске, който е част от защитената ландшафтна зона Каменната долина.

През 1994 г. Кшемьонки е признат за паметник на полската история[2]. а през 2019 г., по време на 43-та сесия на Комитета за световно наследство, е взето решение за вписване на Кшемьонковски регион за праисторическо добиване на ивичест кремък в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО[3].

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

През резервата преминава синята туристическа пътека от Лиса Гура до Пентковице[4].

Можете да стигнете дотам с автобусна линия 110 Trans Katrina[5].

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Krzemionki – neolityczne kopalnie krzemienia pasiastego, 26 września 2016 [ппосещение 2016-09-26] (pol.).
  2. Zarządzenie Prezydenta RP z dnia 8 września 1994 (M.P. z 1994 r. nr 50, poz. 419).
  3. Angelina Kosiek: Krzemionki na Światowej Liście Dziedzictwa Unesco (pol.). Wyborcza, 2019-07-06. [посещение 2019-07-07].
  4. Krukowski S., Krzemionki opatowskie, Warszawa 1939.
  5. Linia 110 – Trans Katrina [посещение 2021-04-14] (pol.).
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Krzemionki в Уикипедия на полски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​