Къща музей на Ататюрк (Анталия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Къща музей на Ататюрк
Atatürk Evi ve Müzesi
Музеи в Турция
МестоположениеМуратпаса, Анталия
Основан1986 г.
Карта Местоположение в Анталия

Къщата музей на Ататюрк (на турски: Atatürk Evi ve Müzesi) е музей, разположен в Анталия, Турция, посветен на известния революционер и първи президент на Република Турция, Мустафа Кемал Ататюрк.

История[редактиране | редактиране на кода]

На 5 март 1930 г. основателят на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк отива на почивка в Анталия. На 6 март той пристигнал в града и отседнал в двуетажна каменна вила, която се намирала в централната му част. Благодарни жители на Анталия, които приветстват политика в града, му подаряват това имение. По-късно Ататюрк посещава Анталия още два пъти, през 1931 и 1935 г., и двата пъти остава в представената му къща.[1]

След смъртта на Ататюрк имението е прехвърлено на частно управление и през 1939 г. се превръща във вечерно училище по занаяти за момичета и институт за момичета. През 1952 г. вилата преминава към Министерството на земеделието и служи като бюро на едно от неговите ведомства. През 1980 г. сградата е предадена на Министерството на културата и туризма и след реставрация в нея е открит Музеят на великия турчин.

Експозиции[редактиране | редактиране на кода]

На приземния етаж на музея има вестници, документи и снимки, свидетелстващи за посещенията на Ататюрк в Анталия от 1930 до 1935 година.

На втория етаж има два офиса на политика и спалня в атмосферата на отминалия век. Има и колекции от възпоменателни монети, банкноти и пощенски марки, издадени след провъзгласяването на Република Турция.[2]

Най-важната част от музея е стаята, в която са представени личните вещи на Ататюрк, донесени от мавзолея Анъткабир в Анкара.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Музей Ататюрка в Анталии // Архивиран от оригинала на 2019-01-25. Посетен на 2019-01-25.
  2. Antalya Atatürk Evi Müzesi // Antala Müzesi. Архивиран от оригинала на 2011-03-07. Посетен на 2011-05-08. (на турски)