Лабинкир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лабинкир
Лабынкыр
62.5047° с. ш. 143.6009° и. д.
Местоположение на картата на Якутия
МестоположениеЯкутия, Руска федерация
ПритоциЛабинкир
ОттокЛабинкир
Дължина14,3 km
Ширина4,1 km
Площ60 km²
Дълбочина75 m
Надм. височина1020 m
Лабинкир в Общомедия

Лабинкир (на руски: Лабынкыр; на якутски: Лабыҥкыр) е езеро в Оймяконски улус, Якутия, Русия. Известно е с легендите за чудовище, което обитава водите му.

География[редактиране | редактиране на кода]

Най-близкото селище е Томтор. В езерото се влива и оттича река Лабинкир. Средната дълбочина на езерото е 52 m, но максималната му дълбочина е 75 m, поради необичайна цепнатина на дъното му. Температурата на езерото даже и през лятото не превишава 9 °C. Езерото замръзва бавно през зимата, въпреки че е разположено в един от най-студените райони на Северното полукълбо, където температурите често достигат -50 °C. В езерото са разположени три малки острова.[1]

Легенда[редактиране | редактиране на кода]

Местните якути вярват, че в езерото живее голямо чудовище дявол, което е изключително опасно и агресивно. Може и да излиза на земята. Въпреки експедициите, направени с цел намирането на чудовището, такова не е намерено. Учените спекулират, че става въпрос за гигантска щука или земноводно.[2][3] През 2005 г. е поведена експедиция до езерото, която открива цепнатината на дъното на езерото с помощта на сонар. Открити са и костни останки от животни на дъното. През 2013 г. е извършено потапяне – пак без резултат.

Източници[редактиране | редактиране на кода]