Лабораторията на Декстър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Лабораторията на Декстър
Dexter's Laboratory
Жанр Анимация
Създател(и) Генди Тартаковски
Актьори Кристин Кавана (епизоди 1-57)
Кенди Майло (епизоди 58-78)
Алисън Мур (сезони 1 и 2)
Катрин Кресида (сезони 3 и 4)
Еди Дийзън
Кат Суси
Джеф Бенет
Кевин Майкъл Ричардсън
Страна Флаг на САЩ САЩ
Език Английски
Епизоди 78 (списък с епизоди)
Продукция
Времетраене 30 минути
Разпространение
ТВ Канал Картун Нетуърк
Излъчване 28 април 1996 г. - 20 ноември 2003 г.
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb

„Лабораторията на Декстър“ (на английски: Dexter's Laboratory) е американски анимационен сериал по идея на Генди Тартаковски. Някои от режисьорите и сценаристите са самият Генди Тартаковски, Румен Петков, Крейг Маккрекън, Сет Макфарлън, Буч Хартман, Роб Рензети, Пол Ръдиш, Джон Макинтайър и Крис Савино. Първите 2 сезона съдържат и 2 под-сериала Набери М за маймунка (Dial M for Monkey) и Приятелите на справедливостта (Justice Friends), които се излъчват като втория сегмент на епизода.

Генди Тартаковски предлага анимацията за поредицата World Premiere Toons. 3 кратки филмчета се създават и се излъчват през 1995 и 1996 година по американския Cartoon Network. Поради голям интерес, Лабораторията на Декстър става собствен сериал и прави своя дебют на 28 април 1996 година. До 1999 година се продуцират 2 сезона с общо 52 епизода и телевизионен филм, след това Генди напуска проектът, за да започне работа със Самурай Джак и сериалът е спрян от продукция. През 2001 година Cartoon Network решават да го върнат в продукция с нов продуциращ екип, създават се още 2 сезона и общият брой епизоди става 78 и сериалът излъчва последния си епизод на 20 ноември 2003 година.

Лабораторията на Декстър става един от най-популярните и най-успешни оригинални сериали на Cartoon Network и довежда до промяна на посоката на канала към създаването на повече оригинални продукции. През годините сериалът е получавал високи рейтинги и положителни мнения, както и номинации за 4 Емита и други награди.

На 22 януари 2013 година Adult Swim качват онлайн неизлъчен епизод на сериала със заглавието „Грубо премахване“. Причината, че не стига до ефир е прекомерен език и съдържание.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Декстър е малък гений, който работи върху научни проекти в изключително добре оборудвана тайна лаборатория. Той прилага строг и систематичен научен подход към изследователската си работа, както и към всекидневните си задължения на ученик и дете. Но заниманията му са често прекъсвани от сестричката му Ди Ди, почитателка на еднорозите, балета, плюшените играчки и розовия цвят. Декстър се опитва да ограничи достъпа до тайната си лаборатория и измисля всевъзможни пароли и кодове, които обаче Ди Ди интуитивно отгатва.

Типични за „Лабораторията на Декстър” са отвореният край и по-скоро липсата на щастлив край. Героите не винаги намират решение за своите проблеми, а понякога дори ги утежняват.

Герои[редактиране | редактиране на кода]

Представяне[редактиране | редактиране на кода]

Декстър е малък гений, който обича да прекарва времето си в тайната си лаборатория. Той обича точните науки и изобретява неща като машина за клониране на живи същества, огромни роботи, специални вещества и др. Той е извънредно умен, но няма много приятели и няма добри способности за общуване. В стаята му има голяма библиотека с много научна литература.

Ди Ди е сестрата на Декстър, облечена като балерина, в розов цвят, обожава плюшените играчки, балета, еднорозите, цветята и кани на гости свои приятелки, с които танцува балет и измисля игри. В стаята ѝ има многобройни изграчки, най-често в розови цветове, или с флорални мотиви Любимото ѝ занимание е да притеснява брат си.

Майката и бащата присъстват в епизодите, но са неспособни да забележат каквото и да е. Те напомнят на роботи, които боравят с ограничен брой реплики, като „Деца, хайде на вечеря!“ или „Деца, време е за лягане!“. Удивително е как не са разкрили тайната лаборатория.

Отношения между героите[редактиране | редактиране на кода]

Декстър се дразни от лекомисленото и наивно поведение на Ди Ди. Той не разбира интересите ѝ, не разбира и защо тя иска да „играят” заедно – за него най-интересна е работата в лабораторията. Ди Ди от своя страна никак не се интересува от точни науки, а от игри и играчки, които са по един или друг начин „сладки”. За нея да общува с другите е важно, затова и често посещава лабораторията, понякога дори с приятелки. Там тя поврежда някои от гениалните изобретения на Декстър, но никога не се притеснява от това. Декстър е вманичен в изобретенията си и когато се случи те да бъдат повредени, той бързо се ядосва и сърди, повишава тон. Разбира се, той обича сестра си Ди Ди, но е неспособен да изрази чувствата си към нея. Тези отношения между двамата толкова различни герои стоят в основата на филмчето. Случва се Ди Ди да бъде въвлечена в неприятности и тогава Декстър я спасява с помощта на изобретенията си. С течение на епизодите става ясно, че Ди Ди в известна степен притежава интелигентност, както и общува по-лесно и в определени ситуации се справя по-добре от гения Декстър.

„Лабораторията на Декстър“ в България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът започна излъчвана на 3 септември 2007 г., като част от детската програма на Diema Family, всеки делничен ден от 14:20 през първите две седмици, а от третата в 14:45 и е с български дублаж. Излъчиха се първи и втори сезон. През януари 2008 г. започнаха повторенията. Ролите се озвучават от артистите Живка Донева, Цветослава Симеонова от 1 до 7 и в 9 епизод, двамата Камен Асенов и Мариан Бачев до 28 епизод, като са заместени от Петър Върбанов и Александър Воронов от 29 до 44 епизод, като и те са заместени от други двама, но тяхното име остава неизвестно. В българското озвучаване на осми и останалите епизоди, Цветослава Симеонова е сменена, но се връща отново в 44.

На 31 май 2009 г. трети сезон започна по Нова телевизия, с разписание всяка събота от 09:00 и в неделя, като част от детската програма „Часът на Уорнър“, също от 09:00. След трети сезон започна и последният четвърти, който приключи на 27 септември. На 3 януари 2010 г. започна повторно излъчване от трети сезон, всяка събота и неделя от 09:00. Ролите се озвучават от артистите Цветослава Симеонова, Ева Демирева, Поля Цветкова-Георгиу, Радослав Рачев от осми епизод на трети сезон и Симеон Владов.

На 2 юли 2012 г. сериалът започна излъчване по Cartoon Network, всеки делник от 19:30. Дублажът е синхронен и е на студио Александра Аудио, а артистите от този на Арс Диджитал Студио са върнати за главните роли. В него участват Цветослава Симеонова, Поля Цветкова, Таня Етимова, Анатоли Божинов, Симеон Владов, Георги Спасов и други.

Песничката[редактиране | редактиране на кода]

Българският вариант на песента в края е превеждан само в първи и втори сезон. Той гласи:

Влезте на свой риск през металната врата, зад която се случват всевъзможни неща, каквито светът не е виждал досега. В лабораторията на Декстър живее най-умното момче, което познавате! Но Ди Ди проваля експериментите му и създава навсякъде бъркотия. Настъпва ужас и мрак, когато всичко избухва пак в лабораторията на Декстър!

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]