Ланча Бета

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ланча Бета
МаркаЛанча
Произвежданот 1972 до 1984
Сглобяван вТорино, Италия,
Предходен моделЛанча Фулвиа
НаследникЛанча Призма
ДизайнерСерджо Сарторелли
Задвижване
Положение на двигателПредно разположен двигател
Скоростна кутия4-степенна ръчна
Други характеристики
Платформасемеен седан
Купеседан с 4 врати
Междуосие2386 mm
Дължина4320 mm
Ширина1651 mm
Височина1397 mm
Тегло1040 kg
Ланча Бета в Общомедия
Lancia Beta 1300 Coupé, снимана в Гориция, cевероизточна Италия

Ланча Бета е италиански автомобил, произвеждан от един от най-реномираните италиански автомобилни производители Ланча.

История[редактиране | редактиране на кода]

Ланча Бета е проектирана още през 1970 г., след преминаването на производителя към Фиат. Автомобилът е разработван върху обновената платформа на Фиат 124. Автомобилът е показан на Автомобилното изложение в Торино през 1972 г., а по-късно и на изложението във Франкфурт. Моделът носи успех на Ланча, въпреки че това е първият автомобил на марката, базиран на Фиат. Почитателите на марката подчертават, че Ланча трябва да запази индивидуалността си и да не заимства напълно техниката и дизайна с италианския гигант. С името Бета ръководството на Фиат подчертава, че желае да запази индивидуалността и класата на марката. Именно заради това името на модела е посветено на първоначалната идея моделите да бъдат кръщавани на букви от гръцката азбука. Ланча Бета заимства и елементи от предшественика си Ланча Фулвиа. От страна на ръководството е имало предложение поради различните версии на модела той да бъде наречен Фулвиета като аналог на първото поколение на Алфа Ромео Жулиетта. С модела марката се връща на някои пазари от изтока. Моделът е приет особено добре във Великобритания. Около 1400 бройки са изнесени за САЩ. Продава се и в Южна Африка.

Дизайн[редактиране | редактиране на кода]

Автомобилът е проектиран в дизайнерското студио на Фиат. Дизайнер на автомобила е Серджо Сарторели. Подобно на Фиат 124 автомобилът е с двусекционни фарове и задните габарити са освежена версия на тези на Фулвиа. Решетката на Ланча не е силно подчертана в първите версии на Ланча Бета.

Ланча Бета Спайдер[редактиране | редактиране на кода]

Откритата версия на модела е проектирана от Загато.

Производство[редактиране | редактиране на кода]

Автомобилът е произвеждан в Торино. От седан версията на модела са произведени 194 916 екземпляра, от Ланча Бета Купе – 113 623 екземпляра, от Ланча Бета ХПЕ – 71 257 екземпляра, от Ланча Бета Спайдер – 8594.

Източници[редактиране | редактиране на кода]